Fico sa na pirátstvo pozerá sociálnou optikou

TA3, SITA
31.1.2012 16:47

Na porušovanie autorských práv sa predseda Smeru-SD Robert Fico pozerá aj sociálnou optikou. Argumentuje, že slovenskí spotrebitelia si nemôžu dovoliť platiť za filmy či hudbu peniaze, ktoré si majitelia autorských práv pýtajú.

Fico sa na pirátstvo pozerá sociálnou optikou
SITA

Aj na rešpektovanie práva niekoho iného musíte mať vytvorené nejaké podmienky. (...) Umelcovi, ktorý zarába desať miliónov eur mesačne alebo ročne, môže byť jedno, či má niekto v telefóne jeho pesničku,“ povedal dnes na tlačovej besede na margo dokumentu ACTA, ktorý má sprísniť pravidlá pre rešpektovanie autorských práv.

Dodal, že ak bude Smer-SD v koalícii, s podporou ACTA bude mať vážny problém.„Ak by sme takto ďaleko mali zájsť, to by znamenalo prakticky zastavenie počúvania hudby a zastavenie pozerania filmov, pretože málokto si môže dovoliť kúpiť DVD v takej hodnote, v akej sa predáva,“ vyhlásil Fico.

Poznamenal, že nechce podporovať čierny trh, vyzýva len, aby sa bralo na zreteľ aj sociálne hľadisko. Dôslednejší dohľad nad nelegálnym kopírovaním autorských diel si vie predstaviť v čase, keď budú „naši ľudia“ zarábať tri- či štyritisíc eur mesačne. „Ale dnes toto vnímať ako závažný problém nepovažujem za najrozumnejšie.

Podpredseda strany Peter Kažimír upozornil, že dokument vo svojej súčasnej podobe môže viesť k šikanovaniu na hraniciach, kde budú colníci kontrolovať obsah telefónov či prenosných počítačov. Obáva sa aj porušovania práva na súkromie a slobody prejavu. „Za takýto text by sa nemuseli hanbiť ani čínski komunisti, v priamom prenose hovoríme o kontrole obsahu internetu, o slobode slova,“ varoval. Kažimír očakáva, že k dokumentu sa vyjadria aj ďalšie slovenské politické strany a povedia, aké inštrukcie dajú svojim europoslancom.

záznam tlačovej konferencie strany Smer-SD:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok