SND zbiera peniaze pre divadlá, ktorým Kotleba stopol granty

TASR
6.10.2015 19:56

Slovenské národné divadlo v Bratislave podporí prostredníctvom zbierky Kultúra na rázcestí umelecké telesá, ktorým predseda BBSK Marian Kotleba nepodpísal granty od ministerstiev. Získali ich na svoje projekty, no nepodpísaním dotačných zmlúv zo strany BBSK o ne prišli.

SND zbiera peniaze pre divadlá, ktorým Kotleba stopol granty
TASR

Kotleba proti slobode prejavu

Ako informovala Izabela Pažítková, tlačová tajomníčka SND, 24. októbra odohrá činohra SND inscenáciu Labyrinty a raje Jána Amosa. Výťažok z predaja vstupeniek poputuje prostredníctvom verejnej zbierky Kultúra na rázcestí na dofinancovanie projektu Bábkového divadla na Rázcestí o tolerancii a proti xenofóbii Stop extrémizmu! a tiež na podporu prevádzky Divadla Štúdio tanca. Zriaďovateľom oboch banskobystrických divadiel je BBSK.

Vyhlasovateľom zbierky je Nadácia otvorenej spoločnosti, ktorá sa už viac ako 20 rokov snaží pomáhať rozvoju otvorenej spoločnosti, tolerancie a vzájomného rešpektu na Slovensku.

"V auguste predseda BBSK nepodpísal zmluvu o čerpaní dotácie 20.000 eur na pripravený 11. ročník medzinárodného festivalu Dni tanca, ktorý napokon muselo divadlo zrušiť. Cez banskobystrickú župu sa k Divadlu Štúdio tanca nedostali ani ďalšie granty z ministerstva kultúry. Teraz sa podobná situácia zopakovala, keď BDnR oznámilo, že župan nepodpísal dotačnú zmluvu na grant 6985 eur, ktorý získali od ministerstva zahraničných vecí. SND vyjadruje znepokojenie nad situáciou v BBSK, kde sa divadelná tvorba dostáva do područia župana Mariana Kotlebu, ktorý mocenským spôsobom – 26 rokov od nastolenia demokracie – zasahuje do tvorby umeleckých inštitúcií. Sloboda prejavu, a teda aj sloboda divadelnej tvorby, je pritom zaručená Ústavou SR," konštatoval v stanovisku riaditeľ Činohry SND Roman Polák.

Podpora od umelcov

"Myslíme si, že zmyslom grantového systému je prispievať k slobode prejavu a vytvárať priestor na prezentáciu širokého spektra umeleckej tvorby, ktorá reflektuje našu súčasnosť, problémy tohto sveta a prináša rôznorodé umelecké výpovede. Ak sa vedenie banskobystrickej župy snaží znefunkčniť tento systém, dostáva sa tak do konfliktu s demokratickými hodnotami Slovenskej republiky," dodal Polák.

"V Nadácii otvorenej spoločnosti sa dlhodobo venujeme podpore a ochrane práv menšín, vzdelávaniu k vzájomnej tolerancii a rešpektovaniu ľudských práv pre všetkých. Sme preto radi, že sa môžeme pripojiť k iniciatíve SND zameranej na podporu zachovania kultúry v BBSK. Kroky župana predstavujú nebezpečnú tendenciu, ktorá si vyžaduje jednoznačnú reakciu umeleckej obce aj občianskej spoločnosti. Umelci už oddávna nastavujú našej spoločnosti zrkadlo a práve cez umenie spoznávame svet a život inak. Stávame sa tak otvorenejšími a tolerantnejšími občanmi. Považujeme za dôležité zabezpečiť kontinuitu tvorby, ktorú prináša aj BDnR," uvádza vo svojom vyjadrení Ján Orlovský, výkonný riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti.

Pod text stanoviska Znepokojenie nad situáciou v BBSK sa podpísali desiatky umelcov a zamestnancov SND. Medzi signatármi sú Marián Chudovský, generálny riaditeľ SND, Roman Polák, riaditeľ Činohry SND, Slavomír Jakubek, riaditeľ Opery SND, Daniel Rabina, riaditeľ Centra marketingu SND, ale i členovia Činohry SND Kamila Magálová, Emil Horváth, Richard Stanke, Štefan Bučko, Anna Maľová, Daniel Fischer, Marián Geišberg, Petra Vajdová, Ivana Kuxová, Anna Javorková, Robert Roth, Diana Mórová, Zdena Studenková a ďalší zamestnanci SND.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok