Nobelovu cenu za fyziku získal výskum záhadných neutrín

TASR ČTK SITA
6.10.2015 12:36

Nobelovu cenu za fyziku 2015 získali vedci Takaaki Kadžita z Japonska a Arthur B. McDonald z Kanady za objav oscilácie neutrín.

Neutrína menia identitu

Ich experimenty ukázali, že neutrína menia svoju identitu, na to však musia mať hmotnosť. Štandardný model dovtedy predpokladal, že tieto elementárne častice žiadnu hmotnosť nemajú.

Kadžita začiatkom tohto storočia predstavil dôkazy o tom, že neutrína cestou z atmosféry k japonskému detektoru Super-Kamiokande menia svoju identitu. K rovnakým výsledkom dospel aj tím Arthura B. McDonalda v Sudbury Neutrino Observatory v Kanade.

Musia mať hmotnosť

Dovtedy si vedci nevedeli vysvetliť, prečo počas meraní na Zemi dokážu zaznamenať len približne jednu tretinu neutrín z celkového množstva, ku ktorému dospeli teoretickými výpočtami. Kadžita a McDonald dokázali, že zvyšné dve tretiny neutrín sa nestrácajú, iba zmenia identitu, na čo však musia mať hmotnosť.

Nobelovu cenu za fyziku 2014 získali traja vedci, Isamu Akasaki, Hiroši Amano a Šúdži Nakamura, za "vynález účinných modrých diód emitujúcich svetlo, ktoré umožnili jasné a úsporné biele svetelné zdroje".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok