Po Slovensku jazdia s problémovým softvérom od Volkswagenu desaťtisíce áut

SITA TA3
2.10.2015 19:49

Emisný škandál Volkswagenu siaha aj na Slovensko. Ministerstvo dopravy oficiálne potvrdilo, že u nás jazdí takmer 50-tisíc áut s problémovým softvérom. Majiteľov týchto vozidiel zrejme v blízkej dobe čaká návšteva servisu. Zatiaľ ale nie je jasné, ako chce dať automobilka motory do poriadku.

Dozorná rada spoločnosti VW informovala, že potrvá "minimálne niekoľko mesiacov", kým sa vyšetrovanie skončí, vrátane externého prešetrovania spoločnosti Jones Day. Výsledkom toho je, že dozorná rada spoločnosti navrhla zrušiť stretnutie akcionárov naplánované na 9. novembra.

Jeden zo zdrojov, ktorý má blízko k dozornej rade spoločnosti, uviedol, že firma VW pravdepodobne pristúpi k predaju akcií v prípade, že náklady spojené so škandálom prekročia "kritickú úroveň". Podrobnosti však neuviedol. Automobilka VW odmietla situáciu komentovať. V súvislosti so škandálom odložila firma VW do rezervy 6,5 mld. eur. niektorí analytici si však myslia, že bude potrebovať omnoho vyššiu sumu.

Minulý týždeň skupina VW uviedla, že približne 11 mil. vozidiel na svete má nainštalovaný program falšujúci emisné testy. Koncernu, ktorý pochybenie priznal, hrozí v USA pokuta až 18 mld. USD. Vyšetrovanie kauzy sa medzitým rozšírilo na ďalšie krajiny a zaoberá sa ňou aj Európska komisia. V reakcii na škandál minulý týždeň šéf spoločnosti VW Martin Winterkorn odstúpil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok