Vzácne rukopisy k filmu Občan Kane sa vydražili za tisíce dolárov

TASR
30.9.2015 18:20

Rukopisy amerického filmového tvorcu Orsona Wellesa k filmu Občan Kane vrátane konečného upraveného pracovného scenára vyniesli na dražbe vyše 102.000 dolárov.

Vzácne rukopisy k filmu Občan Kane sa vydražili za tisíce dolárov
SITA/AP Twitter/AP

Rukou písané poznámky

Tri scenáre ponúkol v utorok záujemcom americký aukčný dom Profiles in History. Scenáre ilustrujú, ako sa vyvíjala tvorba kultového umeleckého filmu Občan Kane. Pôvodný prvý, približný náčrt scenára k snímke American, čo bol pracovný názov filmu Občan Kane, napísal v roku 1940 Wellesov spolupracovník Herman Mankiewicz a predal sa za 32.000 dolárov.

Aukčný dom so sídlom v kalifornskom meste Calabasas uviedol, že ďalší, už rozpracovanejší scenár zmenil majiteľa za 25.600 dolárov. Tretia a konečná verzia upraveného scenára vyniesla 44.800 dolárov. Obsahuje Wellesove rukou písané poznámky, pokyny pre režírovanie a nákresy pre uhly záberov kamery. Na tejto verzii je podpísaná väčšina hlavných hereckých predstaviteľov filmu.

Prepis hry vydala CBS

Predávajúci bol blízkym priateľom Wellesa a materiály získal od samotného filmového tvorcu, ktorý zomrel v roku 1985. Súčasťou dražby bol aj vzácny originál 49-stranového prepisu rozhlasovej hry Vojna svetov z roku 1938, ktorú mala v repertoári divadelná spoločnosť Mercury Theatre, založená práve Wellesom. Autorom rozhlasového spracovania slávneho sci-fi románu H.G. Wellsa je tiež Orson Welles.

Prepis hry vydala americká televízna a rozhlasová spoločnosť CBS. Okrem neho bol v ponuke aj list tejto spoločnosti, v ktorom sa ospravedlňovala za davovú hystériu, ktorú spôsobila realistická dramatizácia románu o invázii Marťanov na Zem. Originál zápisu hry a list ponúkol do dražby iný zberateľ a predali sa za 28.800 dolárov.

Na stroji písaný scenár navrhovanej televíznej adaptácie románu Občan Kane s Wellesovými rukou písanými režisérskymi poznámkami z 50. rokov, sa predal za 20.480 dolárov. Welles filmovú drámu Občan Kane o vzostupe a páde tlačového magnáta režíroval a hral aj hlavnú postavu. Welles mal len 25 rokov, keď s týmto filmom v roku 1941 debutoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok