Vyčíňanie tajfúnu Dujuan na Taiwane má prvé obete

TASR
29.9.2015 07:36

Najmenej dvoch mŕtvych, 324 zranených a státisíce ľudí bez elektriny alebo vody si vyžiadal prechod tajfúnu Dujuan ponad ostrov Taiwan. Prírodný živel následne zasiahol pevninskú Čínu, uviedla agentúra AP.

Vyčíňanie tajfúnu Dujuan na Taiwane má prvé obete
SITA/AP Twitter/NOAASatellites

Poškodený aj známy mrakodrap Tchaj-pej 101

Druhá najsilnejšia tropická cyklóna v severozápadnom Pacifiku bičovala Taiwan tri hodiny v sprievode silného vetra a dažďa; tie vyvracali stromy a spôsobili zosuvy pôdy. Pred jej príchodom úrady zrušili niekoľko vnútroštátnych aj medzinárodných letov a pozastavili prevádzku vlakov.

Podľa agentúry CNA je nezvestných šesť horolezcov. Bez elektriny bolo okolo pol milióna a bez vody vyše 181.000 domácností. Poškodený bol aj známy mrakodrap Tchaj-pej 101 v taiwanskej metropole.

Tajfún neskôr zoslabol na tropickú búrku

Mnohé osoby na Taiwane zasiahli odletujúce úlomky alebo utrpeli zranenia pri dopravných nehodách. Viac ako 12.000 ľudí bolo evakuovaných a takmer 3000 sa ocitlo v dočasných príbytkoch. Americká rocková skupina Bon Jovi musela zrušiť koncerty v hlavnom meste Tchaj-pej naplánované na 28. a 29. septembra.

Dnes ráno miestneho času udrel tajfún na juhovýchod Číny v provincii Fu-ťien. V tom čase dosahovala maximálna rýchlosť vetra v blízkosti jeho oka 119 kilometrov za hodinu, no tajfún neskôr zoslabol na tropickú búrku. Vo večerných hodinách zasiahne susednú provinciu Ťiang-si.

Pred jeho príchodom nariadili čínske úrady tisícom rybárskych lodí návrat k pobrežiu a uzatvorili prístavy. V jednom meste bolo zrušené vyučovanie v materských, základných a stredných školách, informovala agentúra Sinchua.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok