Peter Sagan je majstrom sveta, vybojoval historické zlato

TASR TA3
27.9.2015 21:48

Peter Sagan dosiahol obrovský úspech, keď sa stal novým majstrom sveta v cestnej cyklistike - pretekoch s hromadným štartom mužov elite. Presadil sa odvážnym únikom asi 2,5 km pred cieľom. Pre rodnú krajinu vybojoval historické zlato v najvyššej kategórii.

Jeden z najväčších úspechov

Sagan dosiahol jeden z najväčších úspechov vo svojej kariére a celú budúcu sezónu smie nosiť dúhový dres pre majstra sveta. Na druhej priečke skončil Austrálčan Michael Matthews a bronz pripadol Ramunasovi Navardauskasovi z Litvy.

"Je to najväčšie víťazstvo v mojej kariére. Som veľmi šťastný. Posledné týždne som pre to veľa obetoval. Je to pre mňa neuveriteľné," povedal v prvom televíznom rozhovore. Sagan zároveň dodal, že motiváciu vyhrať mu dala aj neutešená politická situácia vo svete: "Chcel som vyhrať aj preto, aby som tu mohol povedať, že ako ľudia vo svete sa musíme zmeniť. Dúfam, že spolu dokážeme zmeniť svet."

Ďalší dvaja slovenskí reprezentanti Saganov brat Juraj a Michael Kolář (všetci traja z tímu Tinkoff-Saxo) do cieľa neprišli, no mrzieť ich to nemuselo. Svojimi výkonmi totiž výraznou mierou pomohli Petrovi Saganovi k vytúženému triumfu.

Ďalší triumf do zbierky

Medaila z Richmondu sa bude vynímať v jeho zbierke medzi ďalšími trofejami. Jazdec stajne Tinkoff-Saxo v doterajšej kariére vyhral štyrikrát zelený dres na Tour de France, odkiaľ si odniesol aj štyri etapové vavríny.

Rovnaký počet dosiahol aj na španielskej Vuelte, je päťnásobný majster Slovenska v hromadných pretekoch a raz v časovke, celkovo triumfoval na pretekoch Okolo Kalifornie (2015), Poľska a Sardínie (obe 2011), vyhral klasiku Gent-Wevelgem či GP Montrealu.

Organizátori pripravili pre pretekárov 16,2 km dlhý mestský okruh s tromi stúpaniami, dlažobnými kockami i technickými pasážami. Pelotón ho absolvoval dokopy pätnásťkrát, plus začiatočný úsek, ktorý ho na okruh priviedol. Celkovo teda museli pretekári zdolať 259,2 kilometrov.

Sagan v úniku

Krátko po štarte sa od pelotónu oddelila osemčlenná skupina. Tá si po prvom okruhu vytvorila asi päťminútový náskok. Po piatich okruhoch v uliciach Richmondu sa strata hlavného balíka scvrkla na necelé štyri minúty. Pelotón si situáciu kontroloval a po sto odjazdených kilometroch trochu zvýšil tempo. Náskok lídrov sa tak zmenšil len na minútu a postupne zanikol. Približne 80 km pred cieľom sa odtrhla štvorica Boivin, Pantano, Phinney a Sivcov. Štyri kolá pred koncom si udržiavali náskok 45 sekúnd. Trio Slovákov sa držalo v prednej časti pelotónu. Kolář postupe odpadol a Juraj Sagan ostal pri bratovi až do predposledného kola, keď asi 35 km pred cieľom zaostal.

Štyridsať km pred cieľom mala štvorica na čele už len 15-sekundový náskok a ten rýchlo klesal. Potom to skúsila ešte jedna väčšia sedemčlenná skupina, ale aj tú si hlavný balík, na čele ktorého pracovali najmä Nemci a Holanďania. V úniku neuspeli ani domáci Farrar s aktívnym Sivcovom a tak všetko smerovalo k hromadnému finišu. V závere ťahali tempo Belgičania a ostatné tímy bojovali o najvýhodnejšie pozície. Sagan sa držal v prednej desiatke a strážil si miesto na špurt.

Asi 2,5 km pred cieľom vyrazili dopredu Sagan a Belgičan Greg Van Avermaet. Slovenský pretekár zariskoval, vyrazil do úniku a osamostatnil sa na čele. Kilometer do cieľa si udržiaval mierny náskok. Pri záverečnom stúpaní bolo na jeho tvári badať veľké vyčerpanie a zozadu sa za ním rútil celý pelotónu, no Sagan našiel posledné zvyšky síl a cieľovú pásku preťal s niekoľkometrovým náskokom.

Saganov famózny finiš

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok