NASA avizuje obrovský objav na Marse, oznámenie vyvoláva špekulácie

ČTK
27.9.2015 21:18

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír zvolal na 28. septembra tlačovú konferenciu, ktorá má odhaliť „zásadný objav“ týkajúci sa Marsu. Oznámenie okamžite vyvolalo špekulácie o povahe zásadného zistenia vrátane možnosti života na červenej planéte.

NASA avizuje obrovský objav na Marse, oznámenie vyvoláva špekulácie
SITA/AP

Výskyt tečúcej vody?

NASA na svojich stránkach zverejnila pozvánku na tlačovku pod titulkom „Tajomstvo Marsu rozlúštené”. Je možné, že sa úrad chystá odhalit buď objav mikrobiálneho života, pravdepodobnejšie ale je oznámenie dôkazu o výskyte tečúcej vody.

Tomu nasvedčuje fakt, že medzi expertmi, ktorí sa v ústredí NASA vo Washingtone konferencie zúčastnia, bude Lujendra Ojha z Technologického inštitútu v Atlante. Ten ako prvý prišiel s teóriou, že na Marse v teplejších mesiacoch prúdi slaná voda. Práve voda v tekutom stave je kľúčovým predpokladom pre existenciu života na Marse.

Medzi ďalšími odborníkmi je riaditeľ planetárneho výskumu NASA Jim Green a vedúci vedeckého týmu NASA pre výskum Marsu Michael Meyer.

Veľký pomocník Curiosity

Až do tohto roka sa predpokladalo, že Mars má príliš chladnú klímu na to, aby na ňom mohla existovať voda v kvapalnom stave. V apríli sa ale prišlo na to, že pôda Marsu je navlhnutá slaným roztokom, pričom soľ znižuje bod mrznutia. Objav uskutočnilo robotické vozítko Curiosity, ktoré sa v súčasnosti venuje prieskumu povrchu planéty.

Minulý mesiac objavilo meter pod povrchom horninu obsahujúcu až štyrikrát viac vody, než sa predpokladalo. Na prítomnosť prúdiacej vody ukazujú taktiež satelitné snímky zachycujúce útvary podobné riečnym korytám s omletými kameňmi.

Na nedávnych fotografiách zachytených vozítkom Curiosity sú viditeľné tmavé čadičové kamenné útvary vedúce k špekuláciám, že planéta mohla byť kedysi vodou dokonca pokrytá, čo by ju biologicky priblížilo Zemi. Tieto nové dôkazy podporujú špekulácie viacerých vedcov, že Mars bol kedysi planétou podobnou Zemi s kontinentmi a oceánmi, v ktorých existoval život, aspoň na mikrobiálnej úrovni.

Marťanský oceán

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok