Ukrajinské letiská prestanú odbavovať ruské lety

TASR
25.9.2015 21:10

Ukrajina v rámci svojich protiruských sankcií zakáže na svojom území prevádzku leteckým dopravcom z Ruska. Podľa oficiálnych vyjadrení, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, začne uvedené opatrenie platiť 25. októbra.

Ukrajinské letiská prestanú odbavovať ruské lety
Ilustračný záber SITA/AP

Zakážu využívať vzdušný priestor

Kyjev ešte minulý týždeň oznámil, že v súvislosti so separatistickým povstaním na východe Ukrajiny uvalí reštriktívne opatrenia na vyše 90 spoločností alebo skupín pôsobiacich prevažne v Rusku, a to vrátane leteckých dopravcov Aeroflot a Transaero.

V súlade s príslušným rozhodnutím ukrajinskej rady pre národnú bezpečnosť teraz vláda rozhodla o "zakázaní letov ruských spoločností, predovšetkým Aeroflotu a Transaera, na Ukrajinu", povedal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na schôdzi svojho kabinetu.

Internetový portál ukrajinskej vlády podľa Reuters v tejto súvislosti citoval Jaceňukovo vyjadrenie: "Ruské lietadlá s ruskou trikolórou nemajú čo hľadať na ukrajinských letiskách." Premiér tiež povedal, že Ukrajina zakáže využívať svoj vzdušný priestor akýmkoľvek ruským lietadlám prepravujúcim vojakov alebo vojenský materiál.

Rozsiahle sankcie

Termín začiatku platnosti zákazu zverejnil ukrajinský letecký úrad. Ruský minister obrany Maxim Sokolov podľa agentúry Interfax reagoval slovami, že Moskva bude nútená podniknúť odvetné opatrenia. Ruské vlajkové aerolínie Aeroflot vyhlásili, že Ukrajina ich zatiaľ o svojom rozhodnutí oficiálne neinformovala.

Ukrajina obviňuje Rusko z posielania vojakov a zbraní na pomoc východoukrajinským separatistom, čo však druhá strana popiera. Okrem 90 subjektov Kyjev uvalila sankcie aj na približne 900 jednotlivcov a zakázal ukrajinským štátnym organizáciám využívať ruské výrobky alebo softvér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok