Pri zásahu proti organizovanému zločinu zatkli v Číne 19 000 osôb

TASR
25.9.2015 00:11

Až 19 000 osôb zatkla čínska polícia pri sérii razií zameraných na boj proti organizovanému zločinu v Honkongu, Macau a v provincii Kuang-tung. Informoval o tom spravodajský server BBC s odvolaním sa na vyhlásenia čínskych médií.

Pri zásahu proti organizovanému zločinu zatkli v Číne 19 000 osôb
SITA/AP

Nulová tolerancia

Zatknutia boli výsledkom trojmesačnej operácie, uviedla čínska polícia. Dodala, že takzvané zločinecké triády, na ktoré bola operácia zameraná, spôsobujú pevninskej Číne čoraz viac problémov.

Zločiny, z ktorých zatknuté osoby polícia obvinila, zahŕňajú dílerstvo drog, gamblerstvo a tiež prostitúciu. Nadnárodné zločinecké skupiny označované ako "triády" často sídlia v Hongkongu, Macau či na Taiwane, ich pôsobenie je však celosvetové.

"Odkaz, ktorý sme chceli vyslať verejnosti, je, že polícia má nulovú toleranciu voči organizovanému zločinu a ďalším ilegálnym aktivitám," uviedol zástupca úseku hongkonskej polície pre boj s organizovaným zločinom. Dodal, že jedným z nových zdrojov príjmu sa pre zločinecké gangy stali nelegálne pôžičky.

Skonfiškovali milióny

V Hongkongu zadržala polícia pri zásahu 4343 ľudí, z ktorých 1177 pochádzalo z pevninskej Číny. Pri razii zároveň v oblasti prehľadala 7500 nehnuteľností a skonfiškovala 102 miliónov hongkongských dolárov (približne 11,6 milióna eur) v hotovosti.

Zhabala tiež množstvo drog a pirátskych DVD nosičov, zbraní a kontraband v celkovej hodnote 67 miliónov hongkonských dolárov (asi 7,6 milióna eur). V susednej provincii Kuang-tung zatkli príslušníci polície 11.000 ľudí a v administratívnej oblasti Macau ďalších 4000 osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok