Putin sa v New Yorku stretne s Obamom, hlavná téma je neistá

TASR TA3
24.9.2015 19:19

Americký prezident Barack Obama a ruský prezident Vladimir Putin sa osobne stretnú v New Yorku na budúci týždeň v období veľkého napätia v Európe a na Blízkom východe, ale Kremeľ a Biely dom sa nezhodli v názore, čo bude najvyššou prioritou rozhovorov oboch lídrov.

Ukrajina alebo Sýria?

Biely dom oznámil, že hlavnou témou rozhovorov bude konflikt na východe Ukrajiny, kde Ruskom podporované sily bojujú proti vláde v Kyjev. To vyústilo do uvalenia západných sankcií, ktoré poškodzujú ruskú ekonomiku.

Kremeľ však informoval, že hlavným bodom rozhovorov bude Sýria, kde Rusko v posledných týždňoch posilňuje počty svojich vojakov, bojových lietadiel, tankov i ďalšie vybavenie, aby tak podporilo sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Stretnú sa po Putinovom prejave

Putinov hovorca Dmitrij Peskov povedal novinárom: "Samozrejme, hlavnou témou bude Sýria." Na otázku, či budú obaja lídri diskutovať aj o Ukrajine, Peskov odpovedal: "Nuž, ak to čas dovolí."

Ruský aj americký prezident budú v New Yorku v pondelok dopoludnia 28. septembra a prednesú prejav na Valnom zhromaždení OSN. Peskov uviedol, že stretnutie oboch lídrov sa uskutoční po Putinovom prejave.

Oba tábory sa líšia aj v názore na to, kto požiadal o stretnutie. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest vyhlásil, že sa bude konať na Putinovu žiadosť, ale Kremeľ oznámil, že schôdzka sa organizuje po "vzájomnej dohode".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok