Kolumbijská vláda a povstalci dosiahli prelomovú dohodu, mier je na spadnutie

TA3 TASR
24.9.2015 09:17

Kolumbijská vláda a povstalci z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie FARC dosiahli počas mierových rokovaní v kubánskej Havane prelomovú dohodu.

Odškodnenie obetí konfliktu

Na schôdzke prítomný kolumbijský prezident Juan Manuel Santos a zástupcovia FARC v spoločnom vyhlásení uviedli, že vytvoria osobitný tribunál na stíhanie bývalých rebelov, ktorí sa dopustili vojnových zločinov. Dohodli sa aj na odškodnení obetí konfliktu a na amnestii pre rebelov s výnimkou tých, ktorí spáchali vojnové zločiny.

Santos a líder FARC Rodrigo Londoňo si podali ruky. K ich rukám pripojil svoje kubánsky prezident Raúl Castro, ktorý bol hostiteľom schôdzky. Santos vyhlásil, že definitívnu mierovú dohodu s FARC chce podpísať do pol roka.

Päť desaťročí trvajúci konflikt

Povstalci vyhlásili v polovici júla jednostranné prímerie. Prezident Santos nariadil o niekoľko dní neskôr zastaviť letecké útoky na pozície FARC. Tento krok bol označovaný za súčasť zámeru vlády ukončiť vojnový stav medzi armádou a marxistickými povstalcami v reakcii na nedávny spoločný návrh mierovej dohody, ktorý by dal bodku za päť desaťročí trvajúcim konfliktom.

Obe strany rokujú o mierovej dohode už dva a pol roka v snahe ukončiť krvavý konflikt, ktorý si vyžiadal 220.000 mŕtvych a milióny presídlených osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok