Anonymous zaútočí na stránky NR SR a ministerstva financií

SITA
30.1.2012 16:08

Skupina Anonymous, ktorá stojí za nedávnymi útokmi na stránky iniciatívy 99 %, Penty či Vlády SR, ohlásila ďalší útok. Tentoraz sa bude týkať internetových stránok Národnej rady SR a Ministerstva financií SR.

Anonymous zaútočí na stránky NR SR a ministerstva financií
SITA

Jej členovia však nie sú jednotní v tom, či budú útočiť na obe stránky. Skupina tým chce vyjadriť svoju nespokojnosť so začatím ratifikačného procesu spornej Obchodnej dohody o boji proti falšovaniu (ACTA) Slovenskom. Podporiť chcú aj protestnú akciu Gorila, ktorá sa uskutočnila v piatok a bude pokračovať ďalšími protestmi. Najbližší z nich bude v bratislavských uliciach v piatok 3. februára, organizátori očakávajú 10-tisíc ľudí. Napriek tomu, že skupina Anonymous ohlásila útok na 18:00, stránka NR SR je už nedostupná.

Anonymous chcú útokom vyjadriť aj nespokojnosť s trestným oznámením za škody spáchané na budove NR SR, ktoré na organizátorov protestu Gorila podá Kancelária NR SR pre piatkovú demonštráciu. "Budeme chrániť obyčajných ľudí pred vydieračským a skorumpovaným systémom v našej krajine všetkými dostupnými prostriedkami. My sme Anonymous. My sme légia. Neodpúšťame. Nezabúdame. Očakávajte nás," informovali v správe pre médiá.

Skupina Anonymous je nezávislé hnutie bez štruktúry a vedenia, ktoré sa do podvedomia internetových komunít dostalo v roku 2003 vďaka príspevkom na stránke 4chan.org. Informácie o skupine Anonymous sa začali dostávať do médií aj vďaka účasti na prevratoch v Tunisku a Egypte na začiatku roku 2011. Známa je aj vďaka využívaniu masky anglického vojaka Guya Fawkesa, ktorý sa v roku 1605 neúspešne pokúsil o atentát na protestantského kráľa Jakuba I. Práve túto masku hackeri umiestnili na stránku Tatralandie.

Skupina sa zameriava na tzv. DDoS (distributed denial of service) útoky, ktorými preťaží internetové servery a tak sa stránky, ktoré sú na nich uložené, stanú neprístupnými. DDoS sa tak líši od hackovania, ktoré využíva bezpečnostné medzery cudzích počítačových systémov na prístup k ich informáciám, prípadne k ich manipulácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok