Európska frakcia socialistov chce pozastaviť členstvo Smeru, Česko je proti

TASR
23.9.2015 18:36

Predseda frakcie Socialistov a demokratov v Európskom parlamente Gianni Pittella navrhol pozastaviť členstvo strany Smer-SD premiéra Roberta Fica v Strane európskych socialistov.

Európska frakcia socialistov chce pozastaviť členstvo Smeru, Česko je proti
SITA

Pittella žiada vysvetlenie

Návrh predložil na zasadnutí lídrov frakcie v Bruseli ešte pred summitom Európskej rady. Informovala o tom S&D, ktorá je politickou skupinou SES v Európskom parlamente, na svojej webovej stránke. Pittella uviedol: "Postoj, jasne daný najavo pánom Robertom Ficom, že 'masovú migráciu moslimských prisťahovalcov, ktorí začnú stavať mešity, nebudeme trpieť', alebo názor o 'obmedzovaní slobody moslimov v Európe' či názor, že 'Slovensko je vytvorené pre Slovákov, nie pre menšiny', spôsobujú ťažkosti celej progresívnej rodine."

"Vytrvalá neochota prevziať zodpovednosť a prejaviť solidaritu v utečeneckej kríze je v rozpore s našimi hodnotami a politickým presvedčením. Človek sa nemôže jednoducho označiť za progresívneho; musí to prejaviť aj slovami a činmi. Preto navrhujem, aby predseda SES pán (Sergej) Stanišev začal procedúru pozastavenie členstva strany SMER a aby zároveň pozval pána Fica, nech vysvetlí svoje postoje pred SES," dodal Pittella.

Vyšehradská štvorka ako skupina nezaniká

Český premiér Bohuslav Sobotka po príchode na krízový summit EÚ zameraný na riešenie utečeneckej krízy zopakoval, že česká vláda sa nebude súdiť s Európskou komisiou kvôli systému kvót pre utečencov. Vyjadril súčasne podporu predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi, ak by malo dôjsť na pozastavenie strany Smer-SD v skupine socialistov, a potvrdil, že Vyšehradská štvorka ako skupina nezaniká.

Český premiér na otázku novinárov, ako vníma návrhy z dielne európskych socialistov v Európskom parlamente na pozastavenie členstva Smer-SD v Strane európskych socialistov, uviedol, že na summite lídrov sociálnodemokratických európskych strán, ktoré predchádzalo večernému summitu EÚ, sa o tejto možnosti vôbec nehovorilo.

"Ak by sa tak stalo, tak česká sociálna demokracia bude proti. Nie je možné, aby sme na odlišné názory reagovali spôsobom, že napríklad Smeru pozastavia členstvo v európskej sociálnodemokratickej strane. My s tým nesúhlasíme," uviedol Sobotka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok