Prvý klimatický utečenec neuspel, Nový Zéland ho deportoval

TASR
23.9.2015 12:38

Novozélandské úrady deportovali z krajiny občana Kiribatských ostrovov, ktorému odmietli udeliť štatút prvého klimatického utečenca.

Prvý klimatický utečenec neuspel, Nový Zéland ho deportoval
SITA/AP

Ioane Teitiota sa z Kiribati na Nový Zéland presťahoval s manželkou v roku 2007 a narodili sa im tam aj ich tri deti. Dostal tam pracovné vízum na tri roky, neskôr sa zamestnal ilegálne, ale podľa svojho advokáta nikdy nevyužíval novozélandský sociálny systém. Jeho žiadosti o legalizáciu pobytu na Novom Zélande tamojšie úrady niekoľkokrát zamietli a azyl mu odmietol udeliť aj novozélandský súd - napriek tomu, že jeho argumenty podporili aj odborníci na klimatickú zmenu.

Teitiota upozorňoval, že jeho vlasť, pozostávajúca z 33 koralových atolov a jedného koralového ostrova, leží len tri až štyri metre nad hladinou mora a je tak jednou z krajín sveta, ktoré sú najviac ohrozené stúpaním hladiny morí v dôsledku klimatickej zmeny. Ak bude hladina morí stúpať tak ako doteraz, Kiribati bude do konca 21. storočia úplne zaplavené.

Obyvatelia Kiribati už teraz zápasia s problémami - príliv spôsobuje eróziu pobrežia, pitná voda je kontaminovaná morskou vodou a splaškami a orná pôda je slaná a neúrodná. Vláda Kiribati preto vlani kúpila 220 hektárov pozemkov na ostrove Vanua Levu, ktorý je druhým najväčším v súostroví Fidži, aby tak zabezpečila dodávky potravín pre svojich 112.850 obyvateľov a potenciálne aj nový domov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok