Berlín vyzval Kremeľ, aby donútil Donbas usporiadať voľby v súlade so zákonmi

TASR
21.9.2015 17:43

Nemecká vláda vyzýva Kremeľ, aby vyvinul tlak na samozvanú Doneckú ľudovú republiku a samozvanú Luhanskú ľudovú republiku a priviedol ich tak k usporiadaniu miestnych volieb v súlade s ukrajinskými zákonmi. Oznámil to hovorca nemeckej vlády.

Berlín vyzval Kremeľ, aby donútil Donbas usporiadať voľby v súlade so zákonmi
SITA/AP

Dodržanie ukrajinských právnych noriem

Voľby v Donbase, ako sa spoločne nazýva oblasť týchto dvoch separatistických východoukrajinských republík, by sa mali konať za podmienok, ktoré spĺňajú Minské dohody, ako aj ukrajinské právne normy, uviedol hovorca vlády v Berlíne Steffen Seibert. Dodal, že jednostranné kroky DĽR a LĽR porušujú minské dohody.

Podľa Seiberta by mal byť celý prípravný proces týchto volieb skoordinovaný s kontaktnou skupinou, pričom hlasovanie by malo zodpovedať štandardom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Zhodli sa na tom ministri zahraničných vecí Ruska, Nemecka, Francúzska a Ukrajiny, prízvukoval hovorca.

Tlak na zrušenie volieb

"Očakávame, že Moskva využije svoj vplyv na to, aby separatisti zrušili tieto voľby," vyhlásilo prostredníctvom svojho hovorcu nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

Vyslanec DĽR pri kontaktnej skupine Denis Pušilin uviedol, že na rokovaniach, ktoré sú naplánované na 22. septembra v bieloruskej metropole Minsk, bude trvať na usporiadaní miestnych volieb. "Máme argumenty na obhajobu svojej pozície a minské dohody plníme," vyhlásil Pušilin na margo spornej situácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok