Moskva povolila demonštráciu proti Putinovi, zišli sa na nej tisíce ľudí

TA3 ČTK
20.9.2015 20:42

Tisíce odporcov ruského prezidenta Vladimira Putina sa zišli na prvej oficiálne povolenej opozičnej demonštrácii v Moskve za rok a pol. Protestujúci kritizovali súčasný politický systém, ktorý umožňuje Putinovi zotrvávať pri moci už 15 rokov a fakticky vyraďuje opozíciu zo hry.

Akciu zvolal opozičný vodca Alexej Navaľnyj k štvrtému výročiu oficiálneho rozhodnutia Vladimira Putina vrátiť sa z funkcie predsedu vlády do úradu prezidenta. Na juhovýchodnom predmestí ruskej metropole sa podľa polície zhromaždilo 500 ľudí, zatiaľ čo opozičná rozhlasová stanica Echo Moskvy hovorí o desaťnásobku. Úrady im nepovolili demonštrovať v centrálnej časti Moskvy.

"Požadujeme právo účastniť sa volieb. Chceme konec bojov, zrušenie cenzúry, prepustenie politických väzňov a potieranie korupcie," uvedli organizátori protestu na internete.

Rečníci počas demonštrácie vyzývali Rusov k väčšej politickej aktivite, bez ktorej sa vraj Putinov režim nezmení. Opozícia musí "pomôcť tým, ktorí neveria", že ľudia môžu svojou aktivitou situáciu v krajine zmeniť, povedal počas akcie Navaľnyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok