Stúpenci prevratu v Burkine Faso zaútočili na dejisko rokovaní o ukončení krízy

TASR
20.9.2015 14:36

Podporovatelia vojenského prevratu v africkej Burkine Faso v metropole Ouagadougou zaútočili na hotel, v ktorom sa mali konať rokovania o riešení súčasnej situácie v krajine a návrate zosadenej dočasnej vlády.

Stúpenci prevratu v Burkine Faso zaútočili na dejisko rokovaní o ukončení krízy
SITA/AP

Junta má v úmysle obnoviť dočasnú vládu

"Obsadili hotel. Násilne. Útočili na bývalých členov opozície, keď prichádzali do hotela. Jedného pred davom ochránili bezpečnostné sily," uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný očitý svedok. Podľa neho viacerí účastníci protestu sú aktivistami strany Kongres pre demokraciu a pokrok (CDP), ktorú viedol exprezident Blaise Compaoré zosadený vlani po vlne ľudových protestov.

Beninský prezident Thomas Boni Yayi, ktorý bol sprostredkovateľom západoafrického spoločenstva ECOWAS na rokovaniach o riešení politickej krízy, v noci nadnes v Ouagadougou oznámil prielom v riešení krízy v Burkine Faso, kde necelý mesiac pred voľbami došlo k pokusu o vojenský prevrat.

Beninský prezident v noci nadnes informoval, že junta má v úmysle obnoviť dočasnú vládu, ktorú zosadila. Po rokovaniach s vodcom prevratu generálom Gilbertom Diendérém Boni Yayi vyhlásil, že "prechodný proces spustíme znova, na jeho čele budú civilné osoby vrátane Michela Kafanda".

Nastolili militaristický režim

Kafando, ktorý je bývalým veľvyslancom OSN, sa stal dočasným civilným vodcom Burkiny Faso po tom, ako jej dlhoročného prezidenta Blaisa Compaorého vlani v októbri zvrhlo všeľudové povstanie.

Kafandova dočasná vláda mala pripraviť na 11. októbra prezidentskými voľby, ale vojaci blízki Compaorému v stredu prevzali moc v krajine a uväznili jej dočasné vedenie.

Junta za lídra Burkiny Faso vo štvrtok dosadila generála elitnej prezidentskej gardy Gilberta Diendérého, ktorý je blízky exprezidentovi Compaorému. Vo vyhlásení pre miestnu televíziu súčasne oznámili uzavretie pozemných aj vzdušných hraníc a zákaz nočného vychádzania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok