Rumunského premiéra Pontu obžalovali z korupcie, zostáva na slobode

TASR
17.9.2015 12:49

Rumunského premiéra Victora Pontu obžalovali zo sedemnástich prípadov falšovania listín, prania špinavých peňazí a daňových únikov. Trestného činu sa dopustil, keď v minulosti pracoval ako právnik.

Rumunského premiéra Pontu obžalovali z korupcie, zostáva na slobode
SITA/AP

Prokuratúra v júli obvinila rumunského premiéra, že v rokoch 2007-08, keď pracoval ako právnik, prijal veľkú sumu peňazí od svojho známeho, Dana Sovu, a v účtovníctve ju doložil falošnými faktúrami za prácu pre Sovovu advokátsku kanceláriu. V súvislosti so Sovom sa Ponta ocitol aj v podozrení zo stretu záujmov, keď ho dvakrát vymenoval za ministra dopravy. Aj Sova teraz čelí vyšetrovaniu pre podozrenie z korupcie.

Ponta vznesené obvinenia odmieta, ale v reakcii na kauzu sa v júli vzdal funkcie predsedu Sociálnodemokratickej strany. Výzvu rumunského prezidenta Klausa Iohannisa, aby podal demisiu aj ako predseda vlády, Ponta odmietol s tým, že vznesené obvinenia sú politicky motivované a zmanipulovaná je podľa neho aj rumunská verejnosť, ktorá dostáva o prípade len neúplné informácie.

Uzavretie prípravného vyšetrovanie a vznesenie obžaloby znamená, že Pontovým prípadom sa teraz bude zaoberať súd. Prokurátori vo vyhlásení spresnili, že spolu s Pontom pred súd predstúpia aj ďalší štyria ľudia.

Témy: premiéra
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok