Kalifornia v plameňoch: Guvernér vyhlásil stav núdze, tisícky ľudí sa ocitli bez domova

ČTK
14.9.2015 19:32

Rýchlo sa šíriace lesné požiare v severnej Kalifornii už zničili stovky domov a ďalších budov a prinútili tisícky ľudí k úteku zo svojich domovov. Úrady hlásia jednu obeť a štyroch zranených hasičov. Guvernér Kalifornie Jerry Brown vyhlásil v zasiahnutých oblastiach mimoriadny stav.

Kalifornia v plameňoch: Guvernér vyhlásil stav núdze, tisícky ľudí sa ocitli bez domova
SITA/AP

Nasadili tisíce hasičov

Najviac zasiahnuté sú okresy Amador, Calaveras a Lake, kde oheň podľa úradov ohrozuje viac ako 6000 objektov. Evakuovaní sa zhromažďujú v útulkoch, reštauráciach a v domoch priateľov v obciach mimo nebezpečenstva.

"Hasiči zatiaľ nemali možnosť plne vyhodnotiť škody . . . vieme ale, že boli zničené stovky stavieb," uviedol hovorca kalifornského úradu pre ochranu lesov Daniel Berlant.

Proti ničivému živlu bojuje okolo 5000 hasičov.  Štyria z nich boli hospitalizovaní s vážnymi popáleninami potom, čo ich vrtuľník vysadil v oblasti požiaru, Ich stav je ale podľa úradov stabilizovaný. Podľa úradov si požar vyžiadal aj jednu obeť.

13 aktívnych požiarov

Hasiči bojujú po celej Kalifornii s 13 aktívnymi požiarmi. Jeden z požiarov, ktorý zatiaľ spálil viac ako 26-tisíc hektárov porastu, dostali pod kontrolu iba z 20 percent. Mimo kontroly ale naďalej zostáva takzvaný Údolný požiar v severnej Kalifornii, ktorý zatiaľ zničil viac ako 16.000 hektárov.

Pri národnom parku Kings Canyon úmyselne zapálili niektoré porasty, aby vytvorili miesta bez vegetácie a oheň sa tak nedostal ďalej do parku, uviedol hovorca protipožiarného záchranárskeho tímu Jim Schwarber.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok