Djokovič porazil Federera a získal desiaty grandslamový titul

TASR TA3
14.9.2015 06:12

Srbský tenista Novak Djokovič sa stal druhýkrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na US Open. Vo finále si ako nasadená jednotka poradil s dvojkou "pavúka" Švajčiarom Rogerom Federerom v štyroch setoch 6:4, 5:7, 6:4, 6:4 a získal jubilejný desiaty grandslamový titul.

Srba museli ošetriť

V New Yorku nadviazal na triumf z roku 2011 a v historických tabuľkách sa v počte trofejí z podujatí veľkej štvorky dostal na siedme miesto, keď vyrovnal zápis Američana Billa Tildena. Zápas sa začal s trojhodinovým oneskorením pre dážď.

"Nole" v tejto sezóne zopakoval rok 2011, keď vyhral US Open, Australian Open i Wimbledon. V jeho zbierke mu stále chýba titul z Roland Garros v Paríži. Z Flushing Meadows si odnáša prémiu 3,3 milióna USD, ďalších 500.000 za prvenstvo v hodnotení americkej série a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. V jeho novom vydaní si upevní pozíciu suverénneho lídra.

Federer nevyužil šancu na zisk 18. grandslamového titulu a nestal sa prvým mužom v Open ére so šiestimi triumfami na US Open. Na winnery síce vyhral 56:35, no spravil 54 nevynútených chýb a z 23 brejkbalov využil iba štyri. Federer zvíťazil v New Yorku v rokoch 2004-2008, vo finále však hral naposledy v roku 2009, keď podľahol Argentínčanovi Juanovi Martinovi del Potrovi.

Djokovičovi vyšiel úvod zápasu s Federerom, keď v druhom geme prelomil podanie súpera. V ďalšej hre sa však pri pokuse dobehnúť volej pošmykol, oškrel si lakeť i nohu a Švajčiarovi sa podaril rebrejk. Srb sa po ošetrení rýchlo otriasol, po skvelom obhodení opäť zobral súperovi podanie a ukončil Federerovu 28-setovú víťaznú šnúru. Švajčiar sa snažil hrať aktívne, no robil priveľa chýb. V druhom dejstve grandslamový rekordér zrýchlil hru a výrazne zlepšil return.

Djokovič:  Musel som zo seba vydať všetko

Za stavu 1:1 nevyužil päť brejkbalov, no v koncovke slávil úspech, keď v dvanástom geme premenil po dôraznom bekhende druhý setbal. Chlieb sa lámal v treťom dejstve. Federer sa dostal za stavu 4:3 k dvom brejkbalom, no ani jeden nevyužil, následne prišiel o servis a Djokovič dotiahol set do úspešného konca, hoci prehrával 15:40.

Hneď na začiatku štvrtého setu Federera opäť brejkol a šancu na zisk druhého titulu na US Open už z rúk nepustil. Švajčiar źnížil z 1:5 na 4:5 a v desiatom geme mal tri brejkbaly, Djokovič ich však odvrátil a premenil hneď prvý mečbal. Vyrovnal tak vzájomnú bilanciu s Federerom na 21:21.


Djokovič v úvode svojho prejavu vzdal Federerovi hold. "Všetci hráči prechovávame k Rogerovi veľký obdiv za to, čo robí pre tenis. Stále sa zlepšuje a odohral tu skvelý turnaj. Do budúcnosti mu želám len to najlepšie. To, čo dosiahol, je neuveriteľné. Keď si uvedomujete, že nastupujete proti najlepšiemu hráčovi v histórii, , cítite tlak, no zároveň je to pre vás veľká výzva. Vedel som, že Roger bude hrať agresívne, čo sa aj potvrdilo.

"Ukázal obrovskú bojovnosť, ako ozajstný šampión sa ani za stavu 1:5 vo štvrtom sete nepoložil a musel som si to uhrať sám až po ten posledný fiftín. Musel som zo seba vydať všetko, bol to nádherný večer. Táto sezóna je pravdepodobne najlepšia v mojej kariére. Užívam si ju viac ako ktorékoľvek predtým, pretože som manžel aj otec. Milujem kurt Arthura Ashea. S Rogerom sa zhodneme v tom, že nebyť lásky k tenisu, tak tu nie sme."

Ohlasy médií na Djokovičov triumf

iDnes.cz (ČR): "Novak Djokovič potvrdil, že je vládcom tohtoročnej tenisovej sezóny. Po Australian Open a Wimbledone získal tretí grandslamový titul v roku 2015. V New Yorku dobyl druhý triumf, celkovo už ovládol desať grandslamov."

sport.cz (ČR): "Djokovič druhýkrát triumfoval na US Open. Federer v bitke velikánov neuspel."

B92 (Srb.): "Djokovič bojoval o titul s dobre známym súperom. Najlepší tenista sveta tentokrát nemal v hlave strach a druhýkrát v kariére vyhral US Open po tom, čo v epickom finále zdolal Rogera Federera. Djokovič získal tretí Grand Slam v sezóne a celkovo desiaty v kariére."

Vesti (Srb.): "Amerika, 'mrzí nás to', Djokovič je tenisový kráľ! Djokovič nebojoval iba proti velikánovi Rogerovi Federerovi, ale aj proti hrubému a nekultúrnemu publiku v New Yorku. Diváci na najväčšom štadióne na svete, kurte Arthura Ashea robili všetko pre to, aby naše eso rozhodili, ale, samozrejme, neuspeli."

AP (USA): "Novak Djokovič zdolal Rogera Federera a získal druhý titul na US Open a desiaty Grand Slam. Švajčiarsky velikán po slabšom štarte zdvihol svoj výkon a neustále vyvíjal tlak na svojho rivala. Djokovič však bol o niečo lepší v rozhodujúcich momentoch."

ESPN (USA): "Djokovičovi sa podarilo vyhrať tri zo štyroch grandslamov v sezóne druhýkrát v kariére. Jeho súper Roger Federer to vo svojich najlepších časoch dokázal trikrát za štyri roky. Po trojhodinovom čakaní pre dážď prišla na rad klasika US Open a najvyššie nasadený hráč získal svoj 10. titul na podujatiach veľkej štvorky. Vyrovnal sa tak Billovi Tildenovi na siedmom mieste historických štatistík a je len jeden triumf za ďalšími velikánmi Rodom Laverom a Björnom Borgom."

Reuters (V.Brit.): "Djokovič zdolal dlhoročného rivala Rogera Federera a vyhral US Open. Získal tak tri zo štyroch grandslamov v sezóne."

BBC (V.Brit.): "Djokovič si udržal nervy pred divákmi, ktorí jasne podporovali Federera a vyhral svoj druhý titul na US Open a celkovo 10. Grand Slam v kariére."

DPA (Nem.): "Novak Djokovič druhýkrát v kariére ovládol US Open. Vo finále zdolal Rogera Federera a Švajčiarovi tak ukradol šiesty triumf v New Yorku."

Neue Zürcher Zeitung (Švaj.): "Takmer dva týždne hral Roger Federer na US Open perfektný tenis, no v poslednom a najdôležitejšom zápase bol Novak Djokovič opäť lepší."

The Local (Švaj.): "Napriek trojhodinovému odkladu pre dážď a drvivému nepriateľstvu divákov na kurte Arthura Ashea, vyhral dvadsaťosemročný prvý muž svetového rebríčka svoj druhý titul na US Open. Naopak, Federer ostal na 17 tituloch z grandslamov a naposledy sa tešil vo Wimbledone 2014."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok