Jeruzalemská polícia zasahovala voči výtržníkom v mešite al-Aksá

TA3 TASR
13.9.2015 19:16

Izraelská polícia zasiahla voči mladým palestínskym výtržníkom v komplexe mešity al-Aksá na posvätnej Chrámovej hore v Jeruzaleme. Stalo sa tak pred začiatkom židovského Nového roka.

Podľa svedkov nepokoje vyvolala polícia

Polícia uviedla, že do objektu vošli za účelom "zabrániť násilnostiam". Extrémistov, ktorí na nich útočili kameňmi a delobuchmi, potlačili slzotvorným plynom, gumenými obuškami a omračujúcimi granátmi, informovala stanica BBC.

Bezpečnostné zložky mali podľa svojho vyhlásenia sledovať mladých palestínskych výtržníkov zabarikádovaných v mešite na posvätnej Chrámovej hore. Mladíkov upodozrievali z príprav nepokojov s cieľom narušiť večerné oslavy začiatku židovského Nového roka.

Svedkovia incidentu uviedli, že polícia nepokoje vyvolala tým, že vošla do mešity. Bezpečnostné zložky však namietajú, že iba potrebovali zavrieť vstupnú bránu, aby udržali zabarikádovanú mládež v objekte. Podľa palestínskych svedkov sa pri zrážkach zranilo niekoľko ľudí, polícia správy o zranených nezverejnila.

Izraelské médiá informovali aj o ďalších potýčkach pred posvätným komplexom v jeruzalemskom Starom meste. Úrady zvýšili počet hliadok a situáciu monitorujú.

Oslavy začínajú západom slnka

Dvojdňové oslavy židovského Nového roka (Roš ha-šana) sa začínajú dnešným západom Slnka a končia sa súmrakom v utorok 15. septembra.

Izraelská polícia vstupuje na pôdu mešity al-Aksá iba v mimoriadne vzácnych prípadoch. Naposledy sa tak stalo koncom júla, keď potlačila výtržníkov, ktorí mali v úmysle narušiť oslavy židovského sviatku Tiša be-av.

Chrámová hora je najposvätnejším miestom judaizmu a tretím najposvätnejším islamu po saudskoarabskej Mekke a Medíne. Nároky na ňu dlhodobo vyvolávajú napätie vo vzťahoch medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Časť západnej steny Chrámovej hory tvorí Múr nárekov, pozostatok židovského chrámu. Na vrchole hory stojí okrem dvoch posvätných stavieb islamu – Skalného dómu a mešity al-Aksá – aj niekoľko menších budov. Chrámová hora leží vo východnom Jeruzaleme, ktorý Izrael obsadil v roku 1967.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok