Merkelová: Na riešení krízy v Sýrii treba spolupracovať s Ruskom

TASR TA3
12.9.2015 22:35

V Berlíne sa stretli šéfovia diplomacií Nemecka, Francúzska, Ruska a Ukrajiny. Hlavnou témou ich rokovaní je realizácia dohody o prímerí na východe Ukrajiny, ale tiež situácia v Sýrii.

Vojenská výzbroj

Nemecko a ostatné západné európske veľmoci musia spolupracovať s Ruskom, ako aj so Spojenými štátmi na vyriešení krízy v Sýrii. Vyhlásila to nemecká kancelárka Angela Merkelová. Kancelárka sa tak vyjadrila pred stretnutím so šéfmi diplomacií Nemecka, Ruska, Francúzska a Ukrajiny, ktoré sa bude konať dnes večer v Berlíne, informovala tlačová agentúra Reuters.

Ukrajina bude hlavnou témou stretnutia, ale nemecké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že diskutovať budú pravdepodobne aj o Sýrii. Rusko v piatok vyzvalo Spojené štáty na spoluprácu, aby sa tak obe krajiny vyhli "náhodným a neplánovaným incidentom", pretože Rusko uskutočňuje pri pobreží Sýrie námorné cvičenia a USA podnikajú v sýrskom vzdušnom priestore nálety proti pozíciám extrémistickej organizácie Islamský štát.

Americkí predstavitelia sú však presvedčení, že Moskva posilňuje svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii preto, aby ochránila svojho dlhoročného spojenca - sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho režim. Sýrske štátne médiá uviedli, že dve ruské lietadlá s nákladom 80 ton humanitárnej pomoci pristáli na letisku v Sýrii. Rusko v piatok oznámilo, že posiela do krajiny vojenskú výzbroj, aby pomohlo sýrskej vláde v boji proti IS.

Šanca na pokrok

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier v interview pre regionálne noviny varoval Rusko, nech nekoná v Sýrii samo, a vyhlásil: "Dúfam, že Rusko nie je závislé od toho, aby sýrska občianska vojna pokračovala." Steinmeier v inom článku pre americký denník New York Times uviedol, že jadrová dohoda medzi Iránom a šiestimi svetovými veľmocami vytvorila príležitosť vyriešiť sýrske problémy, ale dodal, že má obavy, že šanca na pokrok mizne.

"Bolo by šialenstvom stavať na vojenskom riešení," povedal nemecký minister. "Teraz je čas nájsť spôsob, ako priviesť strany k rokovaciemu stolu. Súčasťou toho musia byť prípravné rozhovory s kľúčovými regionálnymi hráčmi ako Saudská Arábia a Turecko, ale tiež Irán," spresnil.

Americký prezident Barack Obama v piatok informoval, že posilňovanie ruskej prítomnosti v Sýrii naznačuje, že Asad má obavy a že sa obracia o pomoc na Rusko.
Diplomati EÚ sú znepokojení, že ruská vojenská podpora Asada poskytne sýrskemu prezidentovi pocit bezpečia a nebude už ochotný zvažovať politické riešenie občianskej vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok