Kalifát má v pazúroch ďalších rukojemníkov, žiada výkupné

TA3 ČTK
10.9.2015 06:41

Extrémisti z Islamského štátu zajali ďalších rukojemníkov. Podľa najnovších informácii držia v zajatí dvoch mužov. Jedného Nóra a jedného Číňana.

"Je to vážny a komplikovaný prípad"

Nórskeho a čínskeho občana údajne uniesli radikáli z organizácie Islamský štát. Fotografie oboch mužov islamisti zverejnili v poslednom vydaní svojho internetového propagandistického časopisu, informovala agentúra AP. Za cudzincov požaduje IS výkupné.

Únos občana svojej krajiny v Sýrii potvrdila aj nórska premiérka Erna Solbergová. "Je to vážny a komplikovaný prípad. Naším cieľom je dostať nášho občana bezpečne domov do Nórska," dodala. Bezpečnostná rada štátu na prípade pracuje údajne už nejakú dobu. Zatiaľ nie je jasné, či premiérka hovorila o rovnakom mužovi, ktorého radikáli v časopise identifikovali ako 48-ročného Oleho Johana Grimsgaarda-Ofstada.

Čína sa k únosu nevyjadrila

Okrem Nora zverejnili islamisti tiež fotografiu Číňana, ktorým je údajne 50-ročný pekingský konzultant Fan Ťing-chuej. Čínska vláda sa ale zatiaľ k prípadnému únosu svojho občana nevyjadrila. Obaja muži boli pri fotení oblečení v žltých uniformách, ktoré obvykle nosia väzni IS.

Pri fotografiách sa píše, že výkupné za zajatcov môže zaplatiť "ktokoľvek chce". Kedy a kde boli vyfotografovaní muži unesení, nie je jasné. Radikálna skupina IS ovláda rozsiahle časti severného Iraku a severnej a východnej časti Sýrie. Lojálne odnože má okrem iného aj na Sinajskom polostrove alebo v Líbyi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok