V Moldavsku protestovali desaťtisíce ľudí , žiadali odstúpenie guvernéra centrálnej banky

TASR ta3
7.9.2015 00:25

Desaťtisíce ľudí protestovali v moldavskej metropole Kišiňov, vyzývajúc tamojšiu vládu na dôkladné prešetrenie straty celkovo 1,5 miliardy dolárov, ktoré ešte v novembri 2014 zmizli z trojice moldavských bánk. Informovala o tom agentúra AP.

Demonštranti kričali heslá ako "Chceme späť svoju miliardu!" a žiadali odstúpenie guvernéra centrálnej banky, generálneho prokurátora a ďalších vysokých hodnostárov. Agentúra Reuters uvádza, že na rezignáciu v súvislosti so škandálom vyzývali aj samotného pro-európsky zmýšľajúceho prezidenta Nicolae Timoftiho a požadovali tiež nové parlamentné voľby.

Dnešný protest, ktorý je podľa Reuters vôbec najväčším v histórii Kišiňova, zorganizovali mimovládne organizácie, pričom úradom zároveň pohrozili nepretržitými demonštráciami. Zistenie, že z trojice významných bánk, štátnej Banca de Economii a súkromných Banca Sociala a Unibank, za ktorými stoja moldavskí a ruskí investori, pred minuloročnými voľbami zmizla obrovská suma peňazí, vyvolalo v Moldavsku vlnu kritiky.

Podľa neverejnej správy moldavského parlamentu bola časť prostriedkov prevedená do ruských bánk.

Guvernér moldavskej centrálnej banky Dorin Dragutanu ešte v auguste vyhlásil, že všetky tri inštitúcie zlikvidujú do októbra, pričom účty ich klientov presunú do iných bánk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok