Hlinu po murovaní pred nebankovkou obvinili z dvoch trestných činov

TA3 SITA TASR YT/Konzervatívny výber
4.9.2015 10:36

Štyria policajti vo štvrtok pacifikovali poslanca parlamentu Alojza Hlinu, ktorý predtým na Obchodnej ulici v Bratislave postavil múr pred vchodom do nebankovky. Hlina skončil v putách, večer ho však prepustili.

Hlinu po murovaní pred nebankovkou obvinili z dvoch trestných činov
FB/Alojz Hlina

Už ho obvinili

Polícia vo štvrtok večer prepustila zadržaného poslanca Alojza Hlinu a bude ho stíhať na slobode, informoval na sociálnej sieti jeho advokát Rastislav Kaššák. Zároveň uviedol, že Hlina bude stíhaný na slobode za vymyslené trestné činy. Podľa statusu Kaššáka išlo zo strany polície o nezákonný a brutálny zákrok, ktorý označil za mafiánsky odkaz.

Hlinu už obvinili z trestného činu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu a nebytového priestoru v súbehu s prečinom obmedzovania osobnej slobody. Pri týchto trestných činoch je trestná sadzba do jedného roka, resp. šesť mesiacov až tri roky. „Obvinenie považujem za absurdné,“ uviedol poslanec.

dadasd.jpg

Hmaty a chvaty

Polícia zatkla poslanca Alojza Hlinu, pretože v Bratislave staval múr pred nebankovou spoločnosťou poskytujúcou pôžičky. Múr pred filiálkou spoločnosti Pohotovosť začal podľa vlastných slov budovať, pretože firma požičiava peniaze bez licencie od Národnej banky Slovenska.

"Bol vykonaný služobný zákrok, osoba bola vyzvaná, aby nastúpila do služobného auta a podrobila sa vyšetrovacím úkonom. Osoba to odmietla, policajti tak použili donucovacie prostriedky, a to hmaty a chvaty. Nedošlo k zraneniu a poslanec nepožiadal o ošetrenie,"
uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Na margo samotného policajného zákroku poznamenal, že na internete zverejnené video nevidel, videl však záznam zasahujúcej hliadky. "Policajti nemali inú možnosť, ako použiť hmaty a chvaty," zdôraznil.

Kaníka šokoval zásah polície

"Poslanec si zaslúži rešpekt a nemôže byť pri svojich politických aktivitách fyzicky likvidovaný," povedal poslanec Ľudovít Kaník. Podľa neho bola aktivita poslanca politickou a ak pri nej porušil zákon, mal by za to niesť zodpovednosť. Kaník však upozorňuje, že predvedenie na políciu by sa malo udiať kultivovaným spôsobom.

"Nie tak, že na jedného človeka skočia štyria policajti a spacifikujú ho tak, ako keby vykonával ozbrojenú lúpež so zbraňou v ruke," podotýka Kaník. Ako dodáva, polícia by nemala zasahovať proti politickým aktivitám poslancov, pretože reprezentujú svojich voličov a nerobia ich len sami za seba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok