Utopené dieťa z pláže dojalo Európanov, zmení prístup k utečencom?

TA3 ČTK
3.9.2015 13:52

Na pláži v Turecku našli trojročného Sýrčana, ktorý sa utopil na ceste do Grécka s ďalšími utečencami. Sociálne siete a titulné stránky európskych denníkov zaplavili snímky chlapčeka ležiaceho na piesku pri prístavnom meste Bodrum tvárou dole na brehu a tureckého policajta, ktorý ho odnášal.

Zahynuli aj matka a brat

Chlapca identifikovli ako Ajlana Kurdího a bol zrejme jedným z 12 Sýrčanov, ktorí zomreli, keď sa 2. augusta potopili dva člny, na ktorých Sýrčania mierili do Grécka. Podľa tureckých zdrojov bolo na jednom člne 17 ľudí, pričom bol určený len pre desaťčlennú posádku. Potopil sa hneď po vyplávaní z tureckého Akyarlaru, odkiaľ mal prekonať päťkilometrovú trasu na grécky ostrov Kos. Utopili sa štyria jeho pasažiéri - žena a tri deti, napísala turecká agentura Dogan.

Medzi mŕtvymi je podľa správ tridsaťpäťročná Sýrčanka Ríhána a jej dvaja synovia Ajlan a Kalib. Jej manžela a otca detí Abdalláha našli na brehu napoly v bezvedomí, odkiaľ ho previezli do nemocnice. Ide o kurdskú rodinu zo sýrskeho mesta Kobané.

z.jpg

Prebudenie pre politikov?

Fotografie malého Ajlana sa objavili v množstve denníkov. "Maličká obeť ľudskej katastrofy", stálo na titulnej strane britských novín Daily Mail s fotografiou odnášaného dieťaťa. "Šokujúca, krutá realita európskej utečeneckej krízy", nazval svoj článok The Guardian opäť so snímkou Turka s chlapcom v náručí. Talianská La Repubblica fotografiu doplnila textom "Fotografia, ktorá otrasie svetom".

"Ak táto pôsobivá snímka tela mŕtveho sýrskeho dieťaťa vyplaveného na pláž nezmení prístup Európy k utečencom, čo teda?" napísal k obrázku britský The Independent. "Čo je veľa, to je veľa. Tieto snímky sú desivé. Sú prebudením, ktoré David Cameron potrebuje," povedal novinám vodca britských liberálnych demokratov Tim Farron s poukázaním na politiku premiéra Camerona.

Debata o novinárskej etike

Americké noviny The New York Times upozornili na debatu o novinárskej etike, ktorú snímka mŕtveho dieťaťa vyvolala. Redakcie niektorých novín boli proti tomu šokovať čitateľov, zatiaľ čo množstvo novinárov zastávalo názor, že je potrebné verejnosť informovať o dôsledkoch vojny a o politike, ktorá utečencom sťažuje získať azyl v Európe.

V Británii debata skončila zhodou, že fotografia bude na titulných stranách a že noviny budú vyzývať premiéra k akcii. Americké noviny chceli snímku publikovať, avšak redakcie sa lišili v tom, do akej miery má byť fotografia drastická. Niektoré odmietli publikovať záber, na ktorom je čiastočne vidieť tvár ležiaceho dieťaťa.

Rodina im nedokázala pomôcť

V kanadskom Vancouveri žije Abdalláhova sestra Teema, ktorá emigrovala do Kanady pred 20 rokmi. Kanadským novinám National Post povedala, že rodina utiekla do Turecka a snažila sa dostať do Kanady prostredníctvom súkromého sponzora. Požiadala vraj o azyl, ale kanadské úrady žiadosť v júni zamietli s tým, že vybavovanie z Turecka je príliš komplikované. "Chcela som ich sponzorovať a priatelia a susedi mi pomáhali s bankovým účtom. Nedokázali sme ich ale dostať sem, preto sa ocitli na tom člne. Platila som im nájom bytu v Turecku, ale so Sýrčanmi tam jednajú strašne," uviedla príbuzná.

Podľa National Post sa Kanada a Turecko dlhší čas sporia pre utečencov, ktorí sa pokúšajú dostať z Turecka do Kanady. Sýrski Kurdi často nemajú pasy, pretože sýrska vláda im ich nevydáva. Majú preto problém s registráciou ako utečenci OSN a zároveň im turecká vláda ako nezaregistrovaným utečencom bez pasu odmieta vydať výstupné víza.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok