Vyšetrovanie smrti Jásira Arafata uzavreli pre nedostatok dôkazov

TASR
2.9.2015 22:03

Francúzske orgány činné v trestnom konaní ukončili pre nedostatok dôkazov vyšetrovanie, ktoré otvorili pre podozrenie zo zabitia niekdajšieho palestínskeho lídra Jásira Arafata.

Vyšetrovanie smrti Jásira Arafata uzavreli pre nedostatok dôkazov
CTK

Nevysvetliteľne vysoké hodnoty polónia

Traja vyšetrujúci sudcovia prípadu dospeli k záveru, že pri vyšetrovaní sa nepreukázalo, že by sa Jásir Arafat bol stal obeťou otravy polóniom. Neexistujú tiež dostatočné dôkazy o tom, že jeho úmrtie zavinil zásah zvonku, vyplýva z komuniké spomínanej prokuratúry.

Arafat zomrel po rýchlom zhoršovaní zdravotného stavu vo vojenskej nemocnici v Percy neďaleko Paríža v novembri 2004 vo veku 75 rokov.
Švajčiarski experti, ktorí skúmali jeho osobné veci, nevylúčili, že politik sa stal obeťou otravy rádioaktívnym materiálom. Podľa názoru odborníkov z univerzitnej kliniky v Lausanne vykazovali vzorky krvi a moču zosnulého nevysvetliteľne vysoké hodnoty prítomnosti polónia 210.

Vyšetrovanie francúzskych úradov sa začalo v auguste 2012 na základe trestného oznámenia Arafatovej vdovy na neznámeho páchateľa.
O rok neskôr francúzski experti, ako aj odborníci z Ruska úplne vylúčili, že by sa Arafat stal obeťou otravy.

Obvinili francúzsku justíciu

Francúzski odborníci neskôr vylúčili aj predpoklady, že symptómy ochorenia Jásira Arafata mohla vyvolať otrava polóniom. Konštatovali, že prítomnosť tejto látky a olova vo vzorkách z Arafatovho hrobu sú prírodného pôvodu.

Prokuratúra už v marci informovala, že experti využili pri vyšetrovaní aj kompletné údaje o zložení vzoriek moču odobratého v spomínanej vojenskej nemocnici pri Paríži a podrobenej analýze na gama spektrometri. V nich sa polónium nenašlo.
Právni zástupcovia Arafatovej vdovy v máji obvinili francúzsku justíciu, že sa usiluje urýchlene uzavrieť kauzu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok