Kubánski komunisti diskutujú o modernizácii strany

TA3
28.1.2012 18:22

Viac ako 800 delegátov Komunistickej strany Kuby (PCC) sa dnes zišlo na prvej celoštátnej konferencii. Počas dvoch dní by mali rokovať o ďalšom smerovaní a možnostiach modernizácie vládnej strany v období opatrných ekonomických reforiem.

Kubánski komunisti diskutujú o modernizácii strany

Konferencií prebiehajúcej za zatvorenými dverami v kongresovom centre v Havane predsedá 80-ročný kubánsky prezident a súčasne prvý tajomník PCC Raúl Castro.  

Očakáva sa, že delegáti okrem iného prediskutujú aj návrh na obmedzenie dĺžky mandátu straníckych lídrov na maximálne dve päťročné funkčné obdobia. Strana tiež zvažuje zavedenie vekových limitov pre svojich predstaviteľov, v snahe zabezpečiť generačnú výmenu starnúcich vedúcich kádrov.

Zatiaľ však nie je vôbec jasné, či delegáti skutočne príjmu nejaké reformné rozhodnutia.
Raúl Castro oficiálne nahradil svojho o päť rokov staršieho brata Fidela v roku 2008, pričom otvoril cestu k postupným reformám oslabenej štátom riadenej kubánskej ekonomiky. Kubánski disidenti aj tamojšia katolícka cirkev však požadujú, aby súčasne s ekonomickými zmenami postupovalo aj uvoľňovanie autoritatívneho politického systému riadeného jedinou štátostranou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok