Opozícia opäť predkladá do parlamentu ústavnú ochranu penzií

SITA
27.8.2015 12:17

Opozičné strany opätovne predkladajú do parlamentu spoločný návrh na ústavnú ochranu dôchodkového systému. Ide o spoločný legislatívny návrh od poslancov Ľudovíta Kaníka, Júliusa Brocku, Jozefa Mihála, Eriky Jurinovej a Martina Chrena.

Opozícia opäť predkladá do parlamentu ústavnú ochranu penzií
SITA

Nepriaznivý demografický vývoj

Ako uviedol poslanec Ľudovít Kaník, text ústavného zákona, ktorý opozícia dohodla so Smerom, v minulosti predložili opoziční poslanci do Národnej rady už trikrát. "Vždy boli dôvody, prečo ešte nie, prečo ešte treba počkať a my sme v záujme dohody tento návrh stiahli,“ povedal Kaník.

Keďže sa súčasné volebné obdobie blíži ku koncu, podľa Kaníka by mal Smer povedať, či občanov "vodil za nos“ a takýto ústavný zákon nechce, alebo schválenie ústavného zákona poslanci za Smer podporia. Ústavný zákon by podľa neho garantoval postupné zvyšovanie príspevkovej sadzby do druhého piliera od roku 2017 o 0,25 percentuálneho bodu ročne, z terajších 4 % na najmenej 6 %. Ústavný zákon by tiež zaviedol nedotknuteľnosť vlastníckych práv dôchodkových úspor a nezrušiteľnosť dôchodkového sporenia.

Poslanec Július Brocka upozornil na to, že Organizácia spojených národov zverejnila nedávno správu o populačnom vývoji na Slovensku. "Táto správa je vo vzťahu k Slovensku priam hrozivá,“ zdôraznil. Na Slovensku je podľa Brocku veľmi nepriaznivý demografický vývoj, keďže sa rodí málo detí a populácia starne, čo bude mať negatívne dôsledky na penzijný systém. „Náš dôchodkový systém sa na jednej nohe neudrží,“ tvrdí poslanec za KDH. Preto podľa neho nemožno ďalej oslabovať druhý pilier, ale naopak, posilňovať.

Garancia dôstojného života

"Podávame obrazne Smeru znovu pomocnú ruku, aby sa vrátili k rokovaniam o ústavnom zákone o ochrane dôchodkového systému a aspoň sčasti napravili to, čo v druhom pilieri počas svojho vládnutia pokazili,“ povedal poslanec Jozef Mihál. Ako príklad uviedol zníženie príspevkov do druhého piliera z pôvodných 9 % na 4 % z hrubej mzdy, resp. z vymeriavacieho základu sporiteľa.

Poslanec Miroslav Kadúc považuje druhý penzijný pilier za snáď jedinú garanciu dôstojného života v starobe. "Táto vláda prostredníctvom Sociálnej poisťovne tieto garancie nedáva,“ povedal. Kapitalizačný dôchodkový pilier si podľa Kadúca ústavnú ochranu zaslúži „ako soľ“.

Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov opozičných strán, ktorej témou bol ústavný zákon o ochrane dôchodkového systému a druhého piliera

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok