V Srbsku chcú azyl tisícky utečencov, Rakúšania zvažujú armádu na hraniciach

TASR
26.8.2015 09:35

Vyše 4000 migrantov má v úmysle požiadať o dočasný azyl v Srbsku, uviedol to minister práce a sociálnych vecí Aleksandar Vulin. Naopak rakúsky minister obrany Gerald Klug nevylučuje v súvislosti s masovým prílevom utečencov nasadenie armády na hraniciach so susednými krajinami.

V Srbsku chcú azyl tisícky utečencov, Rakúšania zvažujú armádu na hraniciach
SITA/AP

Srbsko najmä tranzitnou krajinou

Srbsko bolo od vypuknutia terajšej migračnej krízy tranzitnou krajinou pre približne 100.000 migrantov, bilancoval Vulin.

"V súčasnej dobe máme v Preševe viac ako 1000 migrantov, ktorí čakajú na podstúpenie nevyhnutných procedúr. Všetci prešli lekárskou prehliadkou, dostali lieky, potravinové balíčky, informácie o našich strediskách, do ktorých môžu ísť, ako sa tam dostať a ako sa správať," povedal Vulin novinárom počas návštevy mesta Vršac.

Minister poznamenal, že žiadatelia o azyl nezostanú v Srbsku dlhšiu dobu, ale kým sú v krajine, sú pod ochranou štátneho a medzinárodného práva.

Polícia situáciu nezvláda

Podľa vyjadrenia rakúskeho ministra obrany v programe stanice ORF môže o "asistenčné nasadenie" vojakov požiadať v súlade s ústavou ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová, ak dospeje k názoru, že zaťaženie polície "dosiahlo svoje medze". Klug týmito slovami odpovedal na otázku týkajúcu sa požiadavky opozičnej Slobodnej strany Rakúska, aby armáda zabezpečovala kontroly na rakúskych hraniciach.

Minister obrany v programe ORF zároveň upozornil, že prípadné nasadenie armády na hraniciach neprinesie zníženie počtu utečencov prichádzajúcich do Rakúska, keďže vojaci ich budú môcť iba zadržať a odovzdať polícii. Poukázal tiež na asistenciu, ktorú ozbrojené sily v súčasnosti poskytujú pri ubytovávaní a inej starostlivosti o utečencov v Rakúsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok