Japonský gigant Tepco čaká pravdepodobne budúcnosť zombie firmy

TASR, TA3
2.10.2011 13:24

Japonský energetický koncern Tepco, ktorý čelí škodám za minimálne 43,36 miliardy eur v dôsledku havárie jadrovej elektrárne Fukušima, čaká pravdepodobne budúcnosť zombie firmy. Teda spoločnosti, ktorá môže fungovať len vďaka podpore zo strany štátu.

S takouto prognózou prišiel špeciálny vládny výbor, ktorý prevzal nad spoločnosťou dohľad, uviedol koncom tohto týždňa japonský denník Jomiuri. Zombie spoločnosti sú v Japonsku známe už z 90. rokov minulého storočia, keď vtedy praskla realitná bublina a mnohé veľké korporácie zachraňovali len obrovské finančné injekcie od vlády.

Tepco, ktoré už za minulý finančný rok (do konca mája) a 1. štvrťrok súčasného finančného roka oznámilo straty za 1,8 bilióna jenov, musí ešte nájsť peniaze na likvidáciu poškodených reaktorov a vyčistenie zamoreného prostredia. Len likvidácia poškodených reaktorov bude stáť firmu okolo 1,12 bilióna jenov a vôbec nie sú jasné náklady na dekontamináciu poľnohospodárskej pôdy a rezidenčných oblastí v blízkosti elektrárne, z ktorých časť nebude obývateľná možno ešte desaťročia.

Výbor by mal správu zverejniť na budúci týždeň na zasadnutí vlády a jeho závery budú základom plánu na riešenie budúcnosti firmy Tepco. Plán by mal zahrňovať okrem iného aj kompenzácie pre 160.000 obyvateľov dotknutej oblasti na severovýchode Japonska, ktorí museli v dôsledku radiácie opustiť svoje domovy. Kompenzácie čakajú aj firmy z poškodených sektorov ako rybolov, lesníctvo a poľnohospodárstvo.
Hodnota akcií firmy sa od 10. marca, teda dňa predchádzajúceho katastrofe, prepadla o takmer 90 %. Na to, aby Tepco mohla pomoc od vlády získať, bude musieť uskutočniť "rozsiahle reformy," povedal Takehiko Sugijama, šéf spoločnosti určenej na vyplácanie kompenzácií, ktorá 26. septembra otvorila v Tokiu svoju centrálu. K tým patrí aj zníženie počtu zamestnancov o 4700 alebo 14 % z celkového objemu pracovnej sily, dodal denník Jomiuri. Okrem prepúšťania a ďalších krokov sa očakáva aj zvýšenie cien elektriny, inak bude spoločnosť hromadiť ďalšie straty.

Niektorí ekonómovia navrhujú poslať Tepco do bankrotu, s čím ale minister obchodu a priemyslu Jukio Edano nesúhlasí. Aj časť analytikov počíta s tým, že vláda nenechá koncern zbankrotovať. "Tepco je príliš veľká spoločnosť na to, aby mohla padnúť," povedal analytik Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities v Tokiu Reidži Odžino. Spoločnosť totiž elektrickou energiou zásobuje 29 miliónov ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok