Fotogaléria: Pozrite sa, ako kalifát ničí starobylé mesto Palmýra

ČTK
25.8.2015 14:54

Radikálne hnutie Islamský štát zverejnilo propagačné snímky zobrazujúce bojovníkov ukladajúcich nálože do Baal-Šaminovho chrámu a zničenie tejto najcennejšej pamiatky z komplexu antických ruín stredosýrskeho mesta Palmýra.

p1.jpg

Fotografie nasvedčujú tomu, že radikáli chrám vyhodili do vzduchu 16. augusta, mesiac potom, čo ho obohnali výbušninami. Niektoré správy pritom hovorili o tom, že chrám padol už minulý mesiac. Generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová jeho demolíciu označila za "ďalší vojnový zločin a značnú stratu pre sýrsky ľud a pre ľudstvo".

p2.jpg

Chrám bol poškodený už v minulosti pri stretoch medzi vládnymi vojskami a opozíciou. Jeho poškodenie pred dvoma rokmi doviedlo organizáciu UNESCO k zaradeniu Palmýry na zoznam ohrozených pamiatok.

p3.jpg

Islamisti dobyli Palmýru v máji a oblasť, kde sa nachádzajú antické pamiatky, následne zamínovali. Radikáli pred nedávnom zavraždili na námestí pred múzeom 81-ročného sýrskeho archeológa a dlhoročného kustóda zbierok antickej Palmýry.

p4.jpg

Palmýra leží na okraji púšte priliehajúcej na východe k irackej provincii Anbár, ktorá je v rukách islamistov. Jej výhodnú polohu už v staroveku využívali karavány s tovarom. Stavby staré 2000 rokov vrátane pozostatkov antických chrámov, víťazného oblúka, kolonády so stovkami stĺpov a amfiteátra sa nachádzajú na juhozápade mesta.

palmyra (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok