Obávaný Krejčíř je vinný z pokusu o vraždu, rozhodli Juhoafričania

TA3 ČTK
24.8.2015 14:33

Súd v Johannesburgu uznal Čecha Radovana Krejčířa vinným v prípade pokusu o vraždu a únos. Pre Krejčířa je to vôbec prvé odsúdenie v Juhoafrickej republike. O verdikte informoval spravodajský portál eNCA. Výška trestu zatiaľ neoznámili.

Obeť ho identifikovala

Prípad sa týka únosu a mučenia brata drogového dílera, ktorý zmizol aj s 25 kilogramami pervitínu, ktorý podľa obžaloby pre českého podnikateľa prevážal. Krejčíř v minulosti vinu opakovane odmietol. Českej televízii po rozhodnutí súdu povedal, že lož a nenávisť zvíťazila nad pravdou a láskou.

Súd vo verdikte uviedol, že Krejčíř je vinný z únosu, pokusu o vraždu a taktiež z pokusu o držanie drog. Jeho blízky spolupracovník Desai Luphondo bol uznaný vinným z držania drog.

Krejčíř podľa obžaloby spolu s niekoľkými ďalšími ľuďmi uniesol, mučil a pokusil sa zabiť Bhekiho Lukheleho. Ten Krejčířa na súde označil za muža, ktorý ho kopal a polieval vriacou vodou. Podľa prokuratúry tak chcel Krejčíř zistiť, kde sa nachádza Lukheleho brat, ktorý zmizol aj s 25 kilogramami pervitínu, ktoré údajne pre českého podnikateľa prevážal.

Deportácii bráni štatút utečenca

Sudca Colin Lamont vyhlásil, že prijal výpoveď Lukheleho a verí tomu, že bol unesený, štyri dni zadržiavaný a mučený. Dodal tiež, že Lukheleho identifikáciu Krejčířa potvrdili ďalší svedkovia.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Presídlil tam zo Seychel, kam utiekol o dva roky skôr pred policajným vyšetrovaním v Česku. V Južnej Africe, kde je spojovaný s množstvom zločinov, požiadal o azyl, čo ale komplikuje českú žiadosť o jeho vydanie. Až do vyriešenia azylového riadenia totiž nemôže byť pre štatút utečenca deportovaný. Vo vlasti bol medzitým odsúdený k 10,5 rokom väzenia za zhruba dvadsaťmiliónový daňový únik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok