Personál Českých aerolínii nedosiahol navýšenie platov, chystá štrajk

SITA
24.8.2015 12:52

Letušky a stevardi Českých aerolínii chystajú na stredu až piatok štrajk. Palubný personál ČSA chce štrajkom dosiahnuť zvýšenie miezd po škrtoch vo februári.

Personál Českých aerolínii nedosiahol navýšenie platov, chystá štrajk
ČTK

S vedením spoločnosti sa odborárom nepodarilo dohodnúť na novej kolektívnej zmluve ani po zapojení sprostredkovateľa. Firma so štrajkom nesúhlasí. Podľa vedenia by však nemal prevádzku ČSA ovplyvniť.

Podľa ČSA priemerná hrubá mzda letušiek vo firme v období februára až mája tohto roka klesla na 31 985 českých korún z úrovne 43 845 CZK v rovnakom období vlaňajška. Okrem toho však letušky majú vreckové a stravné, ktoré bolo v máji tohto roka v sume 11 tis. CZK, informoval portál. "Vyčerpali sa všetky možnosti dohody o špecifickej časti kolektívnej zmluvy v rámci kolektívneho vyjednávania. Z tohto dôvodu sme sa v súlade so zákonom rozhodli pre vyhlásenie štrajku, a to v čase od 26. augusta do 28. augusta," napísala vedeniu firmy predsedníčka Odborovej organizácie posádok lietadiel Petra Posová. "Pokiaľ sa dovtedy nedohodneme, tak štrajk bude," dodala Posová.

Podľa hovorcu ČSA Daniela Šabíka je protestná akcia nelegálna. "Výbor OOPL svojim vystupovaním kontinuálne poškodzuje spoločnosť," povedal Šabík. Letecký prepravca má podľa Šabíka pripravenú sériu opatrení, ktoré zabezpečia prevádzku všetkých liniek bez ohľadu na štrajk. "Vo všetkých krokoch, ktoré v tejto súvislosti vedenie ČSA robí, má podporu všetkých akcionárov," dodal Šabík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok