Hľadaného Slováka, ktorého zadržali vo Venezuele, vydajú na Slovensko

TASR TA3
23.8.2015 08:23

Vydaniu zločinca Ľubomíra Kortmana z latinskoamerickej Venezuely nič nebráni. Termín zatiaľ nebol stanovený. Informovalo o tom ministerstvo spravodlivosti.

Zadržal ho Interpol

Kortman bol na úteku od 3. októbra 2014, kedy na neho vydal Okresný súd vo Zvolene medzinárodný zatýkací rozkaz. Vo Venezuele sa ho podarilo zadržať Interpolu v spolupráci s miestnymi orgánmi. Prezídium Policajného zboru o tom informovalo 7. augusta. Hovorca Martin Wäldl uviedol, že vydanie Kortmana možno očakávať v najbližších dňoch.

Ministerstvu spravodlivosti bol prostredníctvom slovenského veľvyslanectva v Brazílii 14. augusta doručený originál spisu Najvyššieho súdu Venezuely, uviedol Pavol Kubík z tlačového oddelenia ministerstva. "V ňom potvrdzuje oprávnenosť nároku Slovenskej republiky na extradíciu občana Ľubomíra Kortmana," priblížil.

Oprávnená požiadavka

Z textu dokumentu podľa Kubíka vyplýva, že je splnená podmienka, aby trestné činy, z ktorých je Kortman obvinený na Slovensku, boli za trestné činy považované aj vo Venezuele. Juhoamerická krajina považuje preto požiadavku Slovenska za oprávnenú.

"V dokumente sa však nenachádzajú informácie, kedy a za akých podmienok sa má extradícia uskutočniť," uviedol hovorca rezortu. Venezuela podľa informácie Interpolu Slovensko tieto údaje neposkytuje. Stanoví si ich žiadajúca strana.

Odsúdený na 5 rokov

"Interpol Slovensko je v priamom kontakte s venezuelskou stranou a miesto a čas prevzatia menovaného spoločne dohodnú," doplnil Kubík. Ministerstvo spravodlivosti už požiadal o zabezpečenie povolenia prevozu odsúdeného Kortmana.

Ľubomír Kortman bol právoplatne odsúdený pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a prečin poškodzovania veriteľa. Ako správca konkurznej podstaty spôsobil škodu vo výške 139.620 eur. Súd ho odsúdil na päť rokov nepodmienečne spolu s ochranným opatrením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok