Letecký deň v Slávnici po tragickej zrážke lietadiel oficiálne zrušili

TA3 SITA TASR
21.8.2015 10:30

Je to oficiálne. Víkendový letecký deň na letisku Slávnica sa neuskutoční. Dôvodom je štvrtková zrážka dvoch športových lietadiel, ktorá si vyžiadala sedem obetí.

Zánik aeroklubu nedopustia

Nedeľný Letecký deň na letisku Aeroklubu Dubnica nad Váhom v Slávnici oficiálne zrušili. informoval predseda Aeroklubu Dubnica nad Váhom Štefan Pohanka.

"V nedeľu mal byť na letisku v Slávnici Letecký deň. Vzhľadom na udalosti, ktoré sa odohrali, je Letecký deň oficiálne zrušený. Ospravedlňujeme sa všetkým, ktorí sa možno tešili. Momentálne sme v situácii, keď musíme riešiť dôležitejšie veci ako Letecký deň. V budúcnosti budeme možno pokračovať, no v tejto chvíli to nie je možné," priblížil Pohanka.


Ako dodal, letecké nešťastie pozastaví činnosť aeroklubu, určite však nedôjde k jeho zániku. "Pôjdeme ďalej. Ako, o tom rozhodneme v krátkom čase. Teraz musíme urobiť veci, ktoré musíme urobiť, momentálne chystáme spoločnú rozlúčku s obeťami nešťastia," doplnil predseda aeroklubu.

Pohanka: Informácie o preťažení sú scestné

Jednou z obetí leteckého nešťastia bol aj vedúci letovej prevádzky letiska v Slávnici. Podľa Pohanku bol jedným z kľúčových ľudí letiska a "hnacím motorom" aeroklubu. "Bohužiaľ, veci sa nedajú vrátiť späť, táto vec je už úplne inde a my musíme ísť nejakým spôsobom ďalej. Boli to veľmi blízki ľudia, s ktorými som sa denne stretával a patrili k tomuto tímu," uviedol Pohanka. 

Vyšetrovanie nehody podľa neho riešia vyšetrovatelia, záverečná správa bude známa v krátkom čase. Informácie o preťažení jedného z lietadiel, ktoré sa objavili v niektorých médiách, sú podľa neho nezodpovedné. "Čo sa týka informácií o preťažení mašiny, sú scestné a toto nemôže vyhlásiť niekto, kto nemá žiadne dôkazy. Osobne si myslím, že k tomuto nikdy nedošlo. K nejakej chybe došlo, to povedia vyšetrovatelia, ktorí majú dostatok dôkazov," uzavrel predseda aeroklubu.

Sedem obetí nešťastia

Pri nácviku hromadného zoskoku parašutistov na nedeľný Letecký deň na letisku v Slávnici došlo vo štvrtok krátko po 9.00 h nad obcou Červený Kameň k zrážke dvoch lietadiel L 410. Na palubách oboch strojov bolo po 17 parašutistov a dvaja členovia posádky. Z 38 pasažierov sa podarilo z lietadiel včas vyskočiť 31 parašutistom, štyria členovia posádky a traja parašutisti nehodu neprežili.

Všetkých sedem obetí nešťastia boli Slováci, informovala trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová.
Tragickú zrážku lietadiel neprežili 45-ročný Róbert z obce Pruské v okrese Ilava, rovnako starí Milan z Nitry, Marián z Martina a Roman z Ružomberka. Ďalšími obeťami boli 36-ročný Michal a 41-ročný Martin, obaja z Bratislavy, a 42-ročný Karol z Hlohovca. Všetky obete stotožnili rodinní príslušníci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok