Národný front vylúčil zo svojich radov zakladateľa Le Pena

TA3 TASR
20.8.2015 22:43

Francúzskeho nacionalistického politika Jeana-Marie Le Pena vylúčili zo strany Národný front, ktorú pred vyše 40 rokmi sám založil.

Snaha o očistu imidžu strany

Rozhodnutie výkonného výboru strany bolo oznámené po skončení zhruba trojhodinového disciplinárneho zasadnutia za účasti 87-ročného Le Pena.

"Na konci dnešného stretnutia ... sa výkonný výbor Národného frontu poradil a rozhodol požadovanou väčšinou o vylúčení pána Jeana Marie Le Pena z členstva vo FN," uvádza sa vo vyhlásení strany.

Rozhodnutie je súčasťou komplikovaných osobných a mocenských sporov medzi Le Penom a jeho dcérou -  nástupkyňou na čele strany. Je motivované snahou o očistenie imidžu strany od podozrení z antisemitizmu a o posilnenie pozície šéfky strany pred jej očakávanou kandidatúrou v prezidentských voľbách.

Vzdať sa nemieni

Le Penov právnik Frederic Joachim označil verdikt výkonného výboru za "politický atentát". Na disciplinárnom zasadnutí v meste Nanterre na predmestí Paríža sa zakladateľ FN bránil voči 15 obvineniam súvisiacich s jeho vyjadreniami, ktorými podľa kritikov poškodil vlastnú stranu.

Jean-Marie Le Pen sa však - súdiac podľa jeho doterajších krokov - nemieni vzdať bez boja. Od začiatku roka už francúzske súdy dvakrát rozhodli v Le Penov prospech, keď zrušili predchádzajúce pokusy strany o jeho odstavenie na vedľajšiu koľaj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok