Rusko a Čína odštartovali najväčšie námorné cvičenie v dejinách

ČTK
20.8.2015 21:46

Vojenské námorné sily Ruska a Číny odštartovali najväčšie spoločné manévre v modernej histórii. Cvičenie sa koná v Japonskom mori a potrvá do 28. augusta.

Rusko a Čína odštartovali najväčšie námorné cvičenie v dejinách
SITA/AP

Komplexné cvičenie

Sedem vojnových lodí čínskeho námorníctva na čele s torpédoborcom Šen-jang priplávalo do ruského prístavu Vladivostok, kde ich privítalo salvami miestne delostrelectvo.

Aktívnej fázy manévrov sa v dňoch 24. až 27. augusta zúčastní 22 vojnových plavidiel, 20 lietadiel a viac ako 500 príslušníkov námornej pechoty oboch krajín. Na pevnine nasadia okolo 40 panciérových vozidiel.

Členovia námorníctva oboch krajín budú okrem iného nacvičovať spoločné akcie proti nepriateľským ponorkám, lietadlám a lodiam, čo zahŕňa aj ostrú paľbu na ciele na hladine a pod hladinou mora a vo vzduchu.

Obavy z vojenskej aliancie

Manévre majú podľa oboch zúčastnených strán obranný charakter a nie sú namierené proti žiadnym iným krajinám. "Hlavným cieľom cvičení bude zlepšenie organizácie spoločných akcií na mori, na súši a vo vzduchu," vyhlásil hovorca ruského Východného vojenského okruhu Roman Martov.

Cieľom cvičení nie je podľa Číny vytvorenie rusko-čínskej vojenskej aliancie. Obavy z tohto zámeru vraj vyjadrili niektorí americkí a európski politici. Symbolom užšej spolupráce Číny a Ruska je podľa pozorovateľov taktiež plánovaná cesta ruského prezidenta Vladimira Putina do Číny na oslavy 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Tichomorí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok