Turecký premiér neuspel so zostavením vlády, mandát vrátil prezidentovi

TASR
18.8.2015 11:34

Turecký premiér Ahmet Davutoglu vrátil prezidentovi mandát, ktorý dostal na zostavenie vlády, pretože rokovania vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja o vytvorení koalície s opozičnými stranami boli neúspešné.

Nenašiel koaličného partnera

Turecký premiér Ahmet Davutoglu oficiálne vrátil prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi mandát na zostavenie vlády, keďže nenašiel koaličného partnera pre svoju vládnucu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP). Prezident tak môže poveriť zostavením vlády druhú najsilnejšiu parlamentnú stranu - sekulárnu Republikánsku ľudovú stranu (CHP), hoci podľa pozorovateľov taktiež nebude schopná sformovať kabinet.

Ak sa do 23. augusta nepodarí zostaviť vládu, Erdogan musí rozpustiť Davutoglov kabinet. To by znamenalo, že až do jesenných predčasných volieb by sa o moc delili všetky štyri politické strany v parlamente.

Zrejme budú predčasné voľby

Konzervatívna AKP, vychádzajúca z islamských koreňov, vyhrala 7. júna riadne parlamentné voľby. Strana založená Erdoganom však nezískala parlamentnú väčšinu a na sformovanie vlády preto potrebovala koaličného partnera.

Viacerí pozorovatelia sa domnievajú, že AKP by - napriek deklarovanému úsiliu o spoluprácu s niektorou s parlamentných strán - v skutočnosti najlepšie vyhovoval scenár predčasných volieb. V tých by potenciálne mohla získať stratenú parlamentnú väčšinu, o ktorú prišla v júnových voľbách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok