Fínsko žiada účasť MMF na novej pomoci Grécku

SITA TA3
17.8.2015 13:44

Fínsky minister zahraničných vecí Timo Soini vyzval Medzinárodný menový fond, aby sa zúčastnil na novom úverovom programe pre Grécko. Fond svoju účasť podmieňuje dohodou o zmiernení podmienok splácania gréckeho dlhu.

Podľa ministra je Fínsko pripravené rokovať o možnostiach, akými sú predĺženie splatnosti dlhu alebo odklad úrokových splátok. Priamy odpis nominálnej hodnoty dlhu však v súlade s pozíciou Nemecka odmietol. Ako dodal, grécka dlhová kríza bude eurozónu ťažiť ešte ďalšie dekády.

Minister zahraničných vecí Timo Soini zastupuje vo vláde stranu Noví Fíni, ktorá odmieta programy na pomoc členským štátom menovej únie vo finančných ťažkostiach. Účasť Fínska na tretej úverovej dohode pre Grécko v objeme 86 mld. eur schválil fínsky parlament minulý týždeň. Za dohodu hlasovali aj Noví Fíni, keďže to bola podmienka zotrvania strany v širokej vládnej koalícii.

"Stále si myslím, že politika záchranných programov je zlá politika. V politike ale musíte robiť nepríjemné rozhodnutia," povedal Soini.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok