Anonymous znefunkčnili Prima banku, na Dôveru útočiť nebudú

SITA
27.1.2012 11:19

Neprístupné sú stránky Penty a jej Prima banky, nefunkčné sú aj internetové sídla strán Smer-SD a SDKÚ. Anonymous hackli aj stránku akvaparku Tatralandia, ktorý však patrí do portfólia J&T.

Anonymous znefunkčnili Prima banku, na Dôveru útočiť nebudú
TA3

Útok skupiny Anonymous už znefunkčnil stránku Prima banky, a to vrátane internet bankingu. Cieľom útoku podľa vyjadrení Anonymous nie je poškodenie bežných ľudí, internet banking Prima banky mal preto zostať funkčný. Ako agentúru SITA informoval hovorca Prima banky Michal Fúrik, situácia nebude mať vplyv na bezpečnosť klientskych vkladov a ani funkčnosť pobočiek banky. "Naši odborníci sa naplno venujú bezpečnostným opatreniam," uviedol Fúrik. "V prípade, že hackerský útok nastane, poskytneme polícii maximálnu súčinnosť," dodal.

Nefunkčné sú aj internetové sídla strán Smer-SD a SDKÚ, ktoré sú podľa vyjadrení hackerskej skupiny najviac zapletené do údajného korupčného škandálu popisovaného v spise Gorila. Už niekoľko hodín je neprístupná aj stránka Penty. Podľa hovorcu spoločnosti Martina Danka spoločnosť zaznamenala útočné aktivity voči stránke už v posledných desiatich hodinách. "Našim cieľom však je, aby nenastalo ohrozenie informácií uverejnených na stránke Penty," uviedol pre agentúru SITA Danko.

Stránka zdravotnej poisťovne Dôvera je aj naďalej prístupná. Úspešný útok by podľa hovorkyne zdravotnej poisťovne Dôvera Moniky Šimunovej mohol ohroziť plynulé zabezpečovanie zdravotnej starostlivosti. "Ak bude stránka www.dovera.sk neprístupná, budú nedostupné nielen publikované informácie, ale aj znemožnená komunikácia, neprístupná služba Elektronická pobočka a nedostupný portál pre dlžníkov," uviedla. "Upozorňujeme na fakt, že web je okrem zdroja informácií aj kanálom na zabezpečovanie zdravotnej starostlivosti a na pravidelnú komunikáciu poisťovne s poistencami, platiteľmi a lekármi," uzavrela Šimunová. Skupina sa však rozhodla na stránky Dôvery neútočiť, i keď jej členovia neboli v tejto otázke jednotní. "Nemyslíme si, že dočasné vyradenie domény www.dovera.sk poškodí pacienta tak, ako zdravie pacienta ohrozil štrajk lekárov," uviedli vo svojom predchádzajúcom vyhlásení pre médiá.

Anonymous však hackli aj stránku akvaparku Tatralandia, kde nechali svoje logo s odkazom "We are anonymous." My sme anonymous. My sme légia. Neodpúšťame. Nezabúdame. Očakávajte nás," napísali na stránku. Tatralandia je akvapark patriaci spoločnosti Tatry mountain resorts, ktorá je v portfóliu skupiny J&T.

Skupina chce útokom podľa svojho vyhlásenia podporiť protestnú akciu Gorila, ktorá sa začala dnes 27. januára o 15:00 na Námestí SNP v Bratislave. Protestujúci by sa odtiaľ mali presunúť na Hodžovo námestie pred Grassalkovičov palác a neskôr k budove parlamentu, kde plánujú vytvoriť symbolickú reťaz. Na sociálnej sieti Facebook svoju účasť zatiaľ potvrdili viac ako štyri tisícky ľudí.

Prima banka zaznamenala dočasnú nefunkčnosť webovej stránky. Špecialisti banky intenzívne pracujú na obnovení jej plnej funkčnosti.
Situácia nebude mať vplyv na bezpečnosť klientskych vkladov a ani funkčnosť pobočiek. Za dočasný výpadok www stránky sa banka klientom ospravedlňuje.

Všetky služby elektronického bankovníctva sú klientom k dispozícii. Prihlásiť sa môžu na: https://eb.dexia.sk. Viac informácií poskytne klientom kontaktné centrum banky na adrese info@dexia.sk alebo na 0850 700 007.

Na tému hackerov a zákonov zvaných SOPA, PIPA a ACTA sme sa rozprávali s odborníkom na informačné technológie pánom Ondrejom Mackom:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok