V čínskom Tchien-ťine opäť zazneli výbuchy, evakuovali aj Slovákov

TASR TA3
15.8.2015 10:35

Nové výbuchy bolo počuť v priemyselnej časti čínskeho prístavného mesta Tchien-ťin, kde predtým prišlo o život najmenej 104 ľudí a vyše 700 utrpelo zranenia. Informovali o tom čínske štátne médiá.

Slováci i Česi

Podľa agentúry China News Service sa tri dni po katastrofe ozvalo sedem alebo osem explózií a opäť sa rozhorel väčší požiar. Navyše najmenej z troch miest sa začali valiť stĺpy čierneho dymu.

Úrady nariadili evakuáciu obyvateľov v okruhu troch kilometrov od miesta nešťastia. Policajti obchádzali oblasť a cez amplióny vyzývali ľudí, aby ju opustili. Podľa očitých svedkov tam vládol chaos.

V meste má svoje sídlo spoločnosť Home Credit zo skupiny PPF českého podnikateľa Petra Kellnera, ktorá tam okrem Číňanov zamestnáva aj Čechov, Slovákov a Rusov. Hovorca spoločnosti Milan Tománek oznámil, že rodiny týchto zahraničných zamestnancov boli evakuované z centra Tchien-ťinu do mesta Šen-čen na južnom pobreží pri hranici s Hongkongom. Ostatní Česi a Slováci zostávajú v hoteli v Tchien-ťine, kam boli evakuovaní vo štvrtok 13. augusta.

Príčinu explózií skúma 200 špecialistov

Po nových výbuchoch evakuovali aj dočasnú ubytovňu pre ľudí bez strechy nad hlavou zriadenú v budove základnej školy. Dôvodom evakuácie sú podľa agentúry Sinchua obavy z možnej zmeny smeru vetra, takže do ovzdušia zrejme unikli jedovaté plyny. Obyvatelia boli tiež požiadaní, aby nosili rúška.

V areáli prístavu, kde ku katastrofe došlo, sa nachádzal sklad nebezpečných látok. Viac ako 200 armádnych špecialistov stále pracuje na objasnení príčin explózií.

Žiadajú informácie

Podľa úradov je koncentrácia toxických látok v ovzduší pod prahovými hodnotami. Zistilo sa však, že v prístave sa skladoval aj kyanid sodný, ktorého stopy sa našli vo vzorkách odpadových vôd.

V oblasti zničenej stredajšími výbuchmi záchranári našli ďalšieho preživšieho. Podľa štátnej televízie CCTV ide o muža-štyridsiatnika, jeho identita zatiaľ nie je známa. Rodinní príslušníci 21 nezvestných hasičov narušili tlačovú konferenciu úradov a dožadovali sa informácií, či sú ich blízki ešte nažive.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok