Čínski vojaci útočili na repliku taiwanského prezidentského paláca

TA3
15.8.2015 19:45

Medzi Čínou a Taiwanom sú napäté vzťahy už desaťročia. Čína sa stále nemôže zmieriť, že ostrov jednostranne vyhlásil nezávislosť. Opäť sa skloňuje aj možnosť otvorenej vojenskej akcie.

Čínski vojaci útočili na repliku taiwanského prezidentského paláca
SITA/AP

Útok na symbol moci?

Najnovšie obavy na ostrove odštartovali zábery z čínskej štátnej televízie, ktorá ukázala vojenské cvičenia. Na záberoch sa však okrem štandardných výbuchov a streľby objavila aj budova, ktorá akoby kopírovala prezidentský palác v Taiwane.

Zábery sa stretli so silnou vlnou kritiky. Išlo o otvorenú provokáciu, alebo reálnu prípravu na útok na symbol moci v hlavnom meste ostrova? Červeno-biely palác postavili v európskom štýle Japonci, ktorí ovládali ostrov od konca 19. storočia do roku 1945.

cina-taiw-Presidential_Building,_Taiwan_wiki.JPG
cina-taiw1.png

Občianska vojna medzi čínskymi komunistami a bývalým vedením krajiny, Kuomintangom, ktoré sa utiahlo na ostrov Taiwan, sa formálne skončila v roku 1949.

Čína a Taiwan sa však nikdy nedohodli na skutočnom mieri. Ostrovný Taiwan diplomaticky uznáva len 22 krajín sveta, z Európy iba Vatikán. Taiwan ale má na svojej strane Spojené štáty, ktoré ho podporujú ekonomicky, technologicky aj vojensky.

Priznali len simuláciu mestského boja

Násobí Čína svoje úsilie získať Taiwan silou, pýta sa prestížny blog China Real Time vo Wall Street Journal.

Taiwanské ministerstvo obrany si obrúsok pred ústa neberie. „Čínska komunistická strana sa nevzdá ozbrojeného útoku na Taiwan a ich vojenské prípravy sa stále zameriavajú na použitie sily proti Taiwanu," zaznelo v oficiálnom stanovisku.

Čínsky rezort útok na kópiu paláca nepriznal. "Ide o rutinné cvičenie a nezameriava sa na žiaden konkrétny cieľ," odpovedalo pre Wall Street Journal. Čínska armáda tvrdila, že cvičenie sa zameralo na simulovaný boj v meste a teda sa v priestore nachádzali aj repliky mestských stavieb.

Chcú ovplyvniť voľby?

Niektorí experti sa domnievajú, že Peking sa snaží ovplyvniť taiwanské prezidentské voľby v roku 2016. Súčasný prezident Taiwanu Ma Ying-jeou prišiel k moci pred siedmimi rokmi a sľuboval posilnenie vzťahov s Čínou.

Jeho strana Kuomintang sa naozaj postarala o posilnenie obchodu, cestovného ruchu a dopravného spojenia s krajinou draka. Popularita prezidenta sa však vytratila a budúci rok môže prísť k moci kandidát opozičnej Demokratickej pokrokovej strany.

Opozičný líder vyhlasuje, že zachová doterajšie status quo medzi Čínou a Taiwanom, ale Peking číta vyjadrenia liberálnej strany inak. Opozičného lídra už varovali "pred akoukoľvek formou separatistických aktivít."

Cvičná taiwanská metropola

Príprava Číny na kontroverznú vojenskú akciu bola dôkladná. Zúčastnilo sa jej desať brigád zo siedmich vojenských oblastí. Magazín The Diplomat vydal sériu satelitných obrázkov, ktoré dokazujú, že v predchádzajúcom období si Čína vybudovala tréningové centrum vo Vnútornom Mongolsku.

Niektoré stavby a cesty nápadne pripomínajú budovy a ulice hlavného mesta Taiwanu.

cina-taiw-diplomat.jpg

Najviac bije do očí práve podobnosť prezidentského paláca. Čínska maketa má 61 až 63 metrov vysokú centrálnu vežu a reálna tchajpejská veža je vysoká 60 metrov. Originál veže má kruhový pôdorys, ale čínska verzia je obdĺžniková. Obe stavby však majú červeno-bielu fasádu.

V satelitných záberoch rozpoznať aj pôdorys budovy taiwanského ministerstva zahraničia a budovy blízkej dievčenskej školy, ktorá má dostatočne veľké ihrisko, aby na ňom mohli pristáť vrtuľníky.

Už v minulosti postavili Číňania repliky taiwanských cieľov. Taiwanské ministerstvo obrany v roku 1999 upozornilo na repliku letiska z taiwanského mesta Taichung. Na satelitných snímkach je vidieť doteraz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok