Mjanmarská armáda obkľúčila ústredie vládnucej strany

TASR
13.8.2015 08:28

Mjanmarské bezpečnostné sily obkľúčili večer ústredie vládnucej Strany zväzovej súdržnosti a rozvoja v hlavnom meste Nepjito a znemožnili tak jej členom opustiť budovu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Mjanmarská armáda obkľúčila ústredie vládnucej strany
SITA/AP

Bývalí armádni činitelia

Napätie vzrástlo medzi mjanmarským prezidentom Thein Seinom a predsedom USPD Šwei Mannom ohľadne výberu kandidátov do novembrových volieb, tvrdia stranícke zdroje. USDP, ktorú tvoria väčšinou bývalí armádni činitelia, vznikla zo spoločenského hnutia založeného bývalou vojenskou juntou.

Thein Sein i Šwei Mann naznačili, že sú po voľbách ochotní prijať funkciu hlavy štátu. Armáda, ktorá v Mjanmarsku vládla takmer 50 rokov, si stále zachováva účinné veto ohľadom politického systému, pričom v ostatnej dobe odolala pokusom o zavedenie ústavných zmien, ktoré by oslabili jej vplyv.

Generálneho tajomníka strany zbavili funkcie

Opozičná líderka a laureátka Nobelovej za mier Aun Schan Su Ťij už viackrát vyzvala armádu, aby sa stiahla z politiky. Jej Národná liga za demokraciu bude v nadchádzajúcich parlamentných voľbách hlavnou vyzývateľkou vládnucej USDP.

Generálny tajomník USDP Maun Maun Thein uviedol, že jeho stranícki kolegovia ho zbavili funkcie "Oznámili mi, že už viac nemusím prísť do úradu," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok