Spomienkovú akciu v americkom Fergusone poznačila streľba, zasahovala polícia

TA3
10.8.2015 08:46

V americkom Fergusone sa znova strieľalo. Niekto vypálil najmenej šesť rán z neoznačeného auta. Zranenia utrpel jeden človek, polícia streľbu opätovala.

Rok od zastrelenia

Stovky ľudí sa zúčastnilo pochodu v meste Ferguson amerického štátu Missouri, aby si pripomenuli pamiatku 18-ročného Afroameričana Michaela Browna, ktorého neozbrojeného presne pred rokom zastrelil belošský policajt.

Spomienková akcia sa začala štyri a pol minútami ticha, ktoré mali symbolizovať štyri a pol hodiny, počas ktorých Brownovo telo ležalo uprostred ulice, kým polícia zaisťovala dôkazy. Niektoré protestné organizácie pri prvom výročí Brownovej smrti vyzvali na deň občianskej neposlušnosti.

Smrť za krádež

Brown 9. augusta 2014 ukradol škatuľu cigár z obchodu s potravinami vo Fergusone len niekoľko minút pred tým, než ho zastavil a zastrelil belošský policajt Darren Wilson.

Tento incident v nasledujúcich dňoch vyvolal nepokoje v rôznych amerických mestách. Vlna násilia vypukla aj v novembri po tom, čo sa veľká porota rozhodla neobviniť Wilsona z Brownovej smrti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok