Pekelné horúčavy môžu v nasledujúcich dňoch prekonať rekordy

TA3 TASR SITA
9.8.2015 12:45

Slovensko sa v tomto období vďaka tropickým horúčavám zmenilo na horúcu vyhňu. Podľa aktuálnych informácií môže byť v nasledujúcich dňoch dokonca prekonaný teplotný rekord z roku 2012, kedy bolo nameraných najviac dní s teplotou 35 °C a viac za sebou.

Atak na teplotné extrémy

Tohtoročný august môže priniesť nielen najvýraznejšiu vlnu horúčav v tomto roku, no atakuje aj teplotné extrémy z roku 2012, keď bola napríklad v Želiezovciach nameraná najvyššia 9-dňová priemerná teplota - 28,9 stupňa Celzia. Uviedli to meteorológovia Miroslav Šinger a Cyril Siman na webe Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Ako pripomenuli, zatiaľ najvýraznejšia vlna horúčav v tomto roku bola v období od 17. do 25. júla. "Práve v súvislosti s 9-dňovým priemerom sme zaznamenali v Žihárci druhú najvyššiu hodnotu v histórii, priemerná teplota počas deviatich dní tam dosiahla 28,8 stupňa Celzia," uviedol Šinger.

Výnimočnou bola aj najvyššia teplota v Hurbanove, ktorá počas týchto dní s výnimkou jedného dňa (20.7.) vždy vystúpila aspoň na 35 stupňov. "Na bratislavskej Kolibe zasa deväť dní po sebe neklesla nočná teplota pod 20 stupňov," dodal Siman.

Tropické teploty budú pretrvávať

Séria horúčav, extrémnych teplôt a tropických nocí pokračuje na Slovensku od 2. augusta. "V sobotu (8.8.) sme na bratislavskej Kolibe zaznamenali v tomto období už piatu tropickú noc po sebe, celkovo 18. v tomto roku. V Kuchyni na Záhorí sme zároveň zaznamenali najvyššie nočné minimum, a to 25,3 stupňa Celzia," uviedol Šinger.

Príčinou pretrvávajúceho stabilného horúceho počasia v našej oblasti je podľa vysvetlení odborníkov obnovujúci sa hrebeň vysokého tlaku vzduchu vo vyšších hladinách a tlaková výš v prízemnom poli, ktorá sa obnovuje severne až severovýchodne od tohto hrebeňa. Takého podmienky neumožňujú prechod atmosférických frontov cez strednú Európu ďalej na východ a v našej oblasti sa tak udržiava horúci tropický vzduch.

Horúčavy budú pretrvávať minimálne do piatka (14.8.). "Je tak pravdepodobné, že môže byť prekonaná doteraz najdlhšia séria dní s teplotou nad 35 stupňov Celzia z roku 2012," priznali meteorológovia. V spomínanom roku 2012 zaznamenali deväť takýchto dní - od 30.6. do 8.7. v Hurbanove a vo Veľkých Ripňanoch.

Najviac ľudí skolabovalo v Prešovskom kraji

Pre kolapsy spôsobené vysokými teplotami v nedeľu záchranári Záchrannej zdravotnej služby absolvovali 67 výjazdov. Ako informoval hovorca záchranárov Jozef Minár, najviac práce, konkrétne 18 výjazdov, mali v Prešovskom kraji. Naopak, len dva výjazdy absolvovali zdravotníci v Banskobystrickom kraji.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu tretieho stupňa pred vysokými horúčavami aj na pondelok a utorok.  Pri horúčavách sú najrizikovejšími skupinami deti a seniori, ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami či fyzicky pracujúci ľudia vystavení celodennému slnečnému žiareniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok