Strelec z denverského kina unikol trestu smrti, odsedí si doživotie

TA3 TASR
8.8.2015 07:50

Za masakru v coloradskom kine v roku 2012 dostal 27-ročný James Holmes doživotie bez možnosti predčasného prepustenia. Rozhodla o tom 12-členná porota, ktorá zvažovala trest smrti.

Príbuzných obetí verdikt rozčúlil

Porota v zložení deväť žien a traja muži uznala minulý mesiac Holmesa vinným vo všetkých bodoch obžaloby. Nezhodla sa však jednohlasne na treste smrti, Holmes preto dostal automaticky doživotný trest bez možnosti podmienečného prepustenia.

Porota oznámila svoje rozhodnutie po vyše šiestich hodinách zvažovania. Zazneli aj záverečné argumenty procesu, ktorý trval vyše 100 dní.

Priatelia a rodinní príslušníci obetí plakali a potriasali hlavami, keď sudca Carlos Samour ml. čítal rozsudok a jeho zdôvodnenie. Sandy Phillipsová, matka 24-ročnej Jessicy Ghawiovej uviedla: "Nevadí mi, že nedostal trest smrti, ale viem, že ďalší členovia rodiny sú veľmi rozčúlení."

Nejasný psychický stav

Holmesova matka tichučko plakala, keď si spoločne s manželom a tímom obhajcu vypočula synov trest. V procese vypovedalo 306 svedkov, polícia, zdravotníci, rodinní príslušníci a rodičia odsúdeného vraha predložili 2695 dôkazov a bolestných svedectiev.

Masaker v Aurore z 20. júla 2012 bol najhorším činom od krviprelievania na strednej škole Columbine v štáte Colorado z 20. apríla 1999. Dvaja mladíci v škole zastrelili 12 študentov a jedného učiteľa a zranili 24 ľudí. Po útoku obaja spáchali samovraždu.

Vedúca obhajoby Tamara Bradyová vyhlásila, že "smrť mentálne chorého človeka nie je spravodlivosť, bez ohľadu na vážnosť zločinu." Odvolávala sa na siedmich psychiatrov, ktorí označili jej klienta za duševne chorého.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok