Menový fond zatiaľ nerozhodne o svojej účasti na treťom úvere pre Grécko

TA3 TASR
6.8.2015 12:43

Medzinárodný menový fond do jesene nerozhodne o svojej účasti na treťom záchrannom balíku pre Grécko, napriek tomu, že vo Výkonnej rade má táto účasť veľkú podporu. Uviedol to Thomas Ostros, švédsky člen rady, v rozhovore pre švédsky denník Dagens Nyheter.

MMF sa zapojil do oboch predchádzajúcich záchranných programov pre Grécko, ale objavili sa pochybnosti o jeho účasti na treťom balíku pomoci.

Európska komisia v tejto súvislosti minulý týždeň vyhlásila, že MMF sa v plnej miere zapája do rokovaní medzi Gréckom a veriteľmi o novom úvere. Ale renomované noviny Financial Times zase s odvolaním sa na zdroj z MMF napísali, že fond sa možno do rokovaní oficiálne nezapojí, kým Gréci neschvália rozsiahle reformy.

Podľa Ostrosa, ktorý je jedným z 24 riaditeľov Výkonnej rady, má účasť na záchrannom programe v rade "silnú" podporu, ale zapojenie fondu do pomoci Grécku si "vyžiada istý čas". A existuje riziko, že MMF počká, kým Grécko neprijme všetky bolestivé reformy. Zadlžená krajina má napríklad nefunkčný verejný sektor, korupcia tam predstavuje veľký problém a dôchodkový systém je drahší ako v iných štátoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok