Trump: Nečakaný favorit v boji o prezidenta, ktorý znepokojuje aj vlastných

TA3
8.8.2015 20:02

Donald Trump s kandidatúrou na prezidenta USA koketoval už v predchádzajúcich rokoch. Rozhodol sa však až tento rok a jeho politická dráha odvtedy pripomína guľový blesk.

Trump: Nečakaný favorit v boji o prezidenta, ktorý znepokojuje aj vlastných
SITA/AP

Štartoval so šiestimi miliónmi

Meno známeho výstredného miliardára označuje budovy na prestížnych adresách, hotelové siete, či golfové kluby a stalo sa synonymom exkluzivity.

Trump nezačínal od nuly, ale ako o ňom prezradil jeho priateľ, moderátor a komik Larry King, na začiatku mal k dispozícii šesť miliónov dolárov od otca. Peniaze sa rýchlo množili a extrovertný biznismen je dnes pre mnohých stelesnením amerického sna.

Trump je dnes miliardárom. Jeho portfólio siaha od tradičných sfér ako je realitný biznis až po účinkovanie v reality šou.

Zlaté realitné časy časy boháč zažíval počas celých 80. rokov. S trochou preháňania sa dá povedať, že vtedy skúpil polovicu Manhattanu. Medzi jeho známe budovy patrí 200 metrov vysoký mrakodrap Trump Tower v New Yorku alebo výškové budovy v Chicagu, Honolulu, Toronte či Atlante.

GOP_2016_Trump_News_Guide-48531eec4dfb4052bdbc1f613eae8785.JPEG

Tajomstvo jeho popularity

Prečo sa rozhodol kandidovať za prezidenta? Mnohí mu vyčítajú, že predovšetkým chce propagovať seba a o prezidentský úrad mu až tak nejde. Už v roku 2000 pripustil, že by mohol kandidovať, ale ako nezávislý. Potom sa každé volebné obdobie opakovali jeho hry s médiami a pozornosťou verejnosti, keď tvrdil, že kandidatúru zvažuje.

Komentátor New York Post poznamenal, že jedinými ľuďmi, ktorí skutočne chcú, aby Trump súťažil o republikánsku nomináciu na prezidenta, sú v skutočnosti demokrati.

Túžba po pozornosti je jednou z Trumpových  často spomínaných. Jeho veta „Máte padáka“ zo šou The Apprentice sa stala legendárnou a dočkala sa svojich verzií aj v iných krajinách. BBC upozorňuje, že je to jeden z dôvodov, prečo vedie v republikánskych prieskumoch. Jednoducho, Američania milujú celebrity.

Svoje zručnosti v biznise Trump okázalo prezentuje. "Nepotrebujem poučovanie od žiadneho (republikánskeho konkurenta). Mnoho z nich sú neúspešní politici a ľudia neschopní uspieť v súkromnom sektore," tvrdil. Trump sa snaží vyvolať dojem, že ak uspeje, bude predovšetkým prezidentom, ktorí Amerike prinesie prácu.

Jeho mohutná postava ozdobená čiapkou so sloganom „Vráťme Amerike jej lesk“ je v médiách denne.

Otvoril tabuizované témy

Nemá problém s veľkou pompou hovoriť o témach, ktoré boli pre politikov tabu. Bez obalu tvrdo vystúpil proti imigrantom. Jeho názory sa často odsudzujú ako extrémne a rasistické, ale vyjadrenia rezonujú u významnej časti republikánskych voličov. Podľa prieskumu CNN 63 percent republikánov podporuje deportáciu miliónov ilegálnych imigrantov z USA.

„Dovážajú drogy, zaťahujú krajinu do zločinnosti, sú to násilníci. Domnievam sa, že niektorí z nich sú dobrí, ale hovorím s pohraničnou strážou a tí mi hovoria, akí ľudia sa k nám dostanú,“ hovorí Trump na margo mexických migrantov.

Na svojej peňaženke však pocítil, že za kontroverzné komentáre sa pyká. Prišiel o partnerov ako je obchodný reťazec Macy's alebo televízia NBC a športový televízny kanál ESPN. Jeho straty sa odhadujú na 15 miliónov, iní ju vyčíslili až na 78 miliónov. Zbankrotovať sa však nechystá.

Najbohatší kandidát histórie

Trump je zrejme najväčším boháčom, ktorý sa o najvyšší úrad v USA kedy uchádzal. Podľa 92-stranovej správy o majetkových pomeroch, ktorú musí podať každý kandidát, má hlavné slovo v 515 podnikoch, väčšinou ako prezident alebo riaditeľ korporácií.

Sám Trump odhadol svoje bohatstvo na desať miliárd dolárov. Biznismen si sťažoval, že „formulár nie je určený pre osoby s tak rozsiahlym majetkom“. V mnohých kolónkach totiž musel označiť iba možnosť „viac ako 50 miliónov dolárov“.

Magazín Forbes, ktorý je v odhadovaní majetku uznávanou autoritou, obviňuje Trumpa z preháňania a tvrdí, že hodnota jeho majetku presahuje štyri miliardy.

Vyjadrenia na hrane provokujú oponentov, ale zrejme fungujú na podporovateľov. V získavaní popularity v republikánskom tábore pokračuje aj napriek sérii škandálov.

GOP_2016_Trump_News_Guide-115b6e5a1a8d43f88fb6f62ae054f3f6.JPEG

Esesáci na Twitteri

Na svojom twitterovom účte zverejnil fotografiu s americkou vlajkou, ktorá je prekrytá jeho portrétom, bankovkami, Bielym domom a pochodujúcimi vojakmi. K tomu všetkému pridal slogan: „Potrebujeme skutočné vedenie. Potrebujeme výsledky. Nech začne Amerika opäť fungovať!“ Problém bol v tom, že pochodujúci vojaci mali uniformy nacistickej SS.

trump-twitter1.jpg

K ešte búrlivejšej debate prispel svojim útokom voči Johnovi McCainovi. Republikánsky senátor počas vietnamskej vojny padol do zajatia a prežil v ňom päť rokov. „Mám radšej vojakov, ktorí sa nedali zajať,“ poznamenal Trump.

Server The Daily Beast vytiahol na Trumpa obvinenia z 80. rokov, keď sa tvrdilo, že znásilnil vtedajšiu manželku Ivanu, ktorá pochádza z Československa. Trumpov právnik hrozil novinárovi, ktorý chcel kauzu pripomenúť a použil aj argument, podľa ktorého už z titulu veci nemôžete znásilniť vlastnú manželku. Môžete, počíta s tým právny systém vo všetkých amerických štátoch.

Trump vždy trval na tom, že tieto tvrdenia sú lož. Napokon situáciu upokojila samotná Ivana Trumpová. „Donald a ja sme najlepšími priateľmi a spoločne sme vychovali tri deti, ktoré milujeme a sme na ne veľmi pyšní. Donalda mám veľmi rada a prajem mu veľa šťastia v jeho kampani,“ uviedla.

Čísla prieskumov zatiaľ ukazujú Trumpa ako jednoznačného víťaza republikánskych primárok.  V poslednom prieskume získal miliardár podporu 26 percent voličov, zatiaľ čo jeho konkurenta Jeba Busha by volilo len 12 percent ľudí. Tretia priečka patrí wisconsinskému guvernérovi Scottovi Walkerovi s 11 percentami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok